Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pápež svätorečil súrodencov z Fatimy,ktorým sa mala zjaviť Panna Mária

Pápež František počas návštevy portugalského mestečka Fatima, 13. mája 2017. Pápež svätorečil dve chudobné negramotné pastierské deti, ktorým sa zjavila pred 100 rokmi Panna Mária. Ide o jednu z najdôležitejších udalostí katolíckej cirkvi 20. storočia. Foto: TASR/AP

Súrodenci zomreli dva roky po údajných zjaveniach počas epidémie španielskej chrípky. Stali sa tak najmladšími svätými, ktorí nezomreli mučeníckou smrťou.

Fatima 13. mája (TASR) - Pápež František svätorečil dnes v portugalskom pútnickom meste Fatima súrodencov Františka (Francisco Marto) a Hyacintu (Jacinta Martová), ktorým sa pred 100 rokmi údajne zjavila Panna Mária. Informovala o tom agentúra DPA.



Súrodenci zomreli dva roky po údajných zjaveniach počas epidémie španielskej chrípky. V roku 2000 ich blahorečil, čo je predstupeň svätorečenia, vtedajší pápež Ján Pavol II., ktorý pri tejto príležitosti Fatimu osobne navštívil. V čase údajného zjavenia mal Francisco sedem a Jacinta deväť rokov. Stali sa tak najmladšími svätými, ktorí nezomreli mučeníckou smrťou.

Na archívnej snímke z roku 1917 sú tri deti (zľava): Lucia Santosová (10-ročná), Francisco Marto (9-ročný) a Jacinta Martová (7-ročná), ktoré tvrdili, že sa im v roku 1917 v meste Fatima v strednom Portugalsku zjavila Panna Mária.
Foto: TASR/AP


Tretie z fatimských detí - neskoršia karmelitánska rehoľníčka Lúcia Dos Santos - zomrelo v roku 2005. V prípade Lucie však nebol ukončený ešte ani proces blahorečenia.



Pápež oboch súrodencov vyhlásil za svätých na začiatku omše. Ešte predtým sa pomodlil pri hroboch oboch súrodencov a stretol sa s portugalským premiérom Antóniom Costom.