Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež určil dĺžku funkčného obdobia lídrov katolíckych združení

Na archívnej snímke pápež František 27. marca 2020. Foto: TASR/AP

Vyhláška umožňuje zmenu personálu každých päť rokov a vzťahuje sa na všetky spolky a inštitúcie, ktoré podliehajú Rímskej kúrii - ústrednému vatikánskemu úradníckemu aparátu.

Rím 11. júna (TASR) - Pápež František stanovil dĺžku funkčného obdobia predstaviteľov medzinárodných katolíckych združení na najviac desať rokov, čím sa má zabrániť zneužívaniu moci, informovala agentúra DPA.

Vyhláška, ktorá bola zverejnená v piatok, umožňuje zmenu personálu každých päť rokov a vzťahuje sa na všetky spolky a inštitúcie, ktoré podliehajú Rímskej kúrii - ústrednému vatikánskemu úradníckemu aparátu.

Pápež podľa DPA dúfa, že tieto zmeny prinesú "zdravú fluktuáciu" v príslušných inštitúciách a zabránia tomu, aby osoby vo vyšších úradoch zneužívali svoje postavenie.

Stanovené pravidlá môžu prijať aj diecézne a provinčné združenia, ale nie je to pre ne povinné, uvádza webový spravodajský portál Vatican News, citujúc právnika kanonického práva Ulricha Rhodeho.

Daný dekrét vstúpi do platnosti o tri mesiace a prichádza v čase, keď katolícka cirkev zápasí s odhalenými prípadmi zneužívania moci v mnohých krajinách, ako aj s kritikou, že tieto záležitosti nedokáže adekvátne riešiť.