Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pápež v Kazachstane vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine

Pápež Františk prichádza na pravidelnú generálnu audienciu, ktorá sa koná v Aule Pavla VI. vo Vatikáne v stredu 26. januára 2022. Foto: TASR/AP

Pápež sa v Kazachstane zúčastní na medzináboženskom samite, pre bolesti kolena sa pohybuje na invalidnom vozíku.

Nursultan 13. septembra (TASR) - Pápež František v utorok na úvod trojdňovej návštevy Kazachstanu vyzval na mier a ukončenie "nezmyselnej a tragickej vojny" na Ukrajine. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Pápež sa v Kazachstane zúčastní na medzináboženskom samite, pre bolesti kolena sa pohybuje na invalidnom vozíku.

"Prišiel som, aby som tlmočil prosbu všetkých, ktorí volajú po mieri," povedal František počas príhovoru ku kazašským diplomatom a členom občianskej spoločnosti.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev povedal, že je pre neho "veľkou cťou" privítať 85-ročného pápeža v hlavnom meste Nursultan. Ide o pápežovu 38. zahraničnú cestu od zvolenia za hlavu katolíckej cirkvi v roku 2013.

Zatiaľ čo pápež vyzval na mier a odsúdil "krutú a nezmyselnú vojnu", Kirill - ruský pravoslávny patriarcha a blízky spojenec prezidenta Vladimira Putina - obhajuje "vojenskú operáciu" a boj proti "vonkajším a vnútorným nepriateľom Ruska".

Kazachstan je bývalá sovietska republika, ktorá získala nezávislosť od bývalého ZSSR v roku 1991 a na medzináboženskom samite sa očakáva účasť približne 100 delegácií z 50 krajín.

Prezident Tokajev ako spojenec Ruska odmieta podporiť jeho agresiu voči Ukrajine a od februárovej invázie v rusko-kazašských vzťahoch napätie. Veľkej ruská komunita na severe Kazachstanu posilňuje obavy z oživenia imperiálnych ambícií Moskvy v tejto oblasti. Kazachstan okrem Ruska hraničí s ďalšími bývalými sovietskymi republikami, ako aj s Čínou a Kaspickým morom.

František je po Jánovi Pavlovi II. druhým pápežom, ktorý navštívil Kazachstan. Jeho predchodca tak učinil v septembri 2001.