Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež: Vatikán je pripravený sprostredkovať koniec vojny na Ukrajine

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

V reakcii na otázku, či verí, že je stále možné zmierenie medzi Ruskom a Ukrajinou, pápež všetkých vyzval, aby sa nevzdávali.

Vatikán 18. novembra (TASR) - Vatikán je pripravený urobiť všetko pre to, aby sprostredkoval a ukončil konflikt na Ukrajine. Pápež František to povedal v rozhovore pre taliansky denník La Stampa, ktorý zverejnili v piatok. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

V reakcii na otázku, či verí, že je stále možné zmierenie medzi Ruskom a Ukrajinou, pápež všetkých vyzval, aby sa nevzdávali.

"Všetci sa však musia zaviazať, že demilitarizujú srdcia – a začnú pritom tým svojím – a 'zneškodnia' násilie. Všetci musíme byť pacifisti. Musíme chcieť mier – nielen prímerie, ktoré môže slúžiť len na opätovné vyzbrojenie, ale skutočný mier, ktorý je ovocím dialógu," uviedol František.

Pápež František spomína Ukrajinu vo svojich verejných vystúpeniach veľmi často a pravidelne sa modlí za jej obyvateľov. Tento týždeň už odsúdil nedávnu vlnu raketových útokov na Ukrajinu a opäť vyzval na prímerie. Minulý mesiac počas návštevy Bahrajnu tiež vyzval na ukončenie "tejto špirály násilia a smrti".