Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pápež viedol v Ríme medzinárodnú modlitbu za mier na Ukrajine

Pápež František zdraví veriacich po odchode z Baziliky Santa Maria Maggiore, kde sa modlil ruženec za mier 31. mája 2022 v Ríme. Foto: TASR/AP

K modlitbe sa cez videospojenie pripojili veriaci z Ukrajiny, Iraku, Sýrie a ďalších krajín. K spoločnej modlitbe boli okrem toho vyzvaní katolíci na celom svete.

Rím 1. júna (TASR) - Pápež František viedol v utorok v Ríme medzinárodnú modlitbu za mier na Ukrajine, ako aj na ďalších miestach sveta. Zúčastnilo sa na nej okolo 1000 veriacich vrátane ukrajinského veľvyslanca vo Vatikáne Andrija Juraša. Ako píše agentúra Reuters, mnohí ľudia mali na sebe na znak solidarity farby modro-žltej ukrajinskej vlajky.

Osemdesiatpäťročný pápež sedel počas modlitby v Bazilike Panny Márie Väčšej v Ríme na invalidnom vozíku pred sochou Panny Márie Kráľovnej Pokoja, ktorá je považovaná za symbol mieru. Toto umelecké dielo dal totiž v roku 1918 zhotoviť pápež Benedikt XV. v rámci prosby adresovanej Bohu o ukončenie prvej svetovej vojny.

K modlitbe sa cez videospojenie pripojili veriaci z Ukrajiny, Iraku, Sýrie a ďalších krajín. K spoločnej modlitbe boli okrem toho vyzvaní katolíci na celom svete.

Predtým než sa pápež pomodlil ruženec, požiadal Máriu, ktorá je v kresťanstve uctievaná ako Božia Matka, aby "zmierila srdcia plné násilia a pomsty".

Reuters pripomína, že pápež, ktorý od začiatku ruskej ofenzívy opakovane vyzýva na prímerie na Ukrajine, pre bolesti kolena používa už niekoľko týždňov invalidný vozík.