Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež vo Washingtone obedoval s 200 bezdomovcami a chudobnými ľuďmi

Pápež František, archívne foto. Foto: TASR/AP

Niektorí ľudia, ktorí sa s pápežom stretli v centre Katolíckej charity, vyjadrili nádej, že jeho slová prinútia Kongres, aby sa viac snažil vyhovieť potrebám chudobných.

Washington 24. septembra (TASR) - Pápež František sa dnes vo Washingtone stretol na obede s 200 bezdomovcami a ľuďmi žijúcimi v chudobe. Povedal im, že pre bezdomovectvo nie je žiadne sociálne ani morálne odôvodnenie.

František po prejave v americkom Kongrese, v ktorom vyzval zákonodarcov na väčšiu pomoc sociálne najslabším ľuďom, navštívil centrum Katolícke charity. To poskytuje jedlo, zdravotnícke služby a pomoc pri hľadaní zamestnania.

"Nenájdeme žiadne sociálne ani morálne odôvodnenie, vôbec žiadne, na nedostatok ubytovania," povedal pápež pracovníkom charity, darcom a príjemcom v hlavnom meste najbohatšej krajiny sveta.

Podpora chudobných je stredobodom Františkovho pápežského úradu. Vyplynula z jeho času stráveného v slumoch a vývarovniach pre chudobných, keď bol cirkevným hodnostárom v Argentíne, ešte pred zvolením za pápeža v roku 2013, keď sa stal prvým najvyšším pontifikom z Latinskej Ameriky.

František je prvým pápežom, ktorý predniesol príhovor v americkom Kongrese. Zákonodarcom povedal, aby "mysleli na všetkých tých ľudí okolo nás, ktorí uviazli v kruhu chudoby. Aj oni potrebujú dodať nádej".

Niektorí ľudia, ktorí sa s pápežom stretli v centre Katolíckej charity, vyjadrili nádej, že jeho slová prinútia Kongres a ďalších volených predstaviteľov, aby sa viac snažili vyhovieť potrebám chudobných.

Organizácia Národná aliancia za odstránenie bezdomovectva uviedla v aprílovej správe pre roky 2013/14, že v Spojených štátoch spalo v jednu januárovú noc roka 2014 pod holým nebom, v núdzových útulkoch alebo dočasných ubytovniach 578.424 ľudí. Organizácia dodala, že hoci sa v tom období ekonomika už zotavovala z veľkej recesie, celkovo bezdomovectvo kleslo o 2,3 percenta.

Pápež v centre požehnal skupine ľudí jedlo - kuracie prsia terijaki a cestovinový šalát, potom sa zamiešal do davu. Podával si s ľuďmi ruku, zastavoval sa a pózoval pre fotografie. Jeho obdivovatelia skandovali v španielčine "Papa! Papa!"

Pápež spomenul biblický príbeh Ježišovho narodenia, ktorý sa začína tým, že jeho rodičia nemohli nájsť miesto v Betleheme, kde by zostali.

"Boží syn prišiel na tento svet ako bezdomovec,"
povedal František a dodal: "Boží syn vedel, aké to je začať život bez strechy nad hlavou."