Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pápež: Vojny podobné tej na Ukrajine sú zločinom proti Bohu a ľudstvu

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

František to povedal v každoročnom prejave k diplomatom akreditovaným vo Vatikáne, v ktorom hodnotí situáciu vo svete.

Vatikán 9. januára (TASR) - Pápež František v pondelok uviedol, že vojny podobné tej na Ukrajine, pri ktorých sú obývané oblasti vystavené bezhlavému ničeniu, sú "zločinom proti Bohu a ľudstvu". TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

František to povedal v každoročnom prejave k diplomatom akreditovaným vo Vatikáne, v ktorom hodnotí situáciu vo svete. Pápež v ňom hovoril o "vojne na Ukrajine sprevádzanej smrťou a ničením" či "útokmi na civilnú infraštruktúru, pre ktoré vyhasínajú životy nielen v dôsledku ostreľovania a násilia ale tiež hladu a mrazivej zimy".

"Každý vojnový čin, ktorý smeruje k bezhlavému ničeniu celých miest alebo rozsiahlych oblastí s jej obyvateľmi je zločinom proti Bohu a zaslúži si silné a jednoznačné odsúdenie," dodal.

V príhovore pripomenul kubánsku jadrovú krízu z roku 1962. "Nanešťastie aj dnes vzrastá jadrová hrozba a svet opäť cíti strach a utrpenie". Znovu zopakoval svoju výzvu na úplný zákaz jadrových zbraní, pričom už len ich držbu za účelom odstrašenia označil za "nemorálnu".

Hlava katolíckej cirkvi v príhovore tiež uviedla, že v rozličných krajinách na americkom kontinente prichádza k "oslabovaniu demokracie". Pripomenul udalosti v Brazílii, kde stovky podporovateľov bývalého prezidenta Jaira Bolsonara v nedeľu vtrhli do vládnych budov.

"V mnohých oblastiach sveta je znakom oslabenia demokracie zvýšená politická a sociálna polarizácia, čo nepomáha pri riešení urgentných problémov občanov," cituje pápeža agentúra AFP.

Pripomenul aj situáciu v Peru, kde pri protivládnych protestoch zahynulo už najmenej 22 ľudí, a "znepokojujúcu situáciu" na Haiti, ktoré čelí násiliu gangov.