Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež vyjadril zármutok nad objavením masového hrobu v Kanade

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pozostatky vyše dvoch stoviek detí sa našli nedávno na pozemku bývalej cirkevnej internátnej školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia.

Vatikán 6. júna (TASR) - Pápež František vyjadril v nedeľu zármutok nad nálezom masového hrobu s pozostatkami 215 detí v bývalej cirkevnej škole pre pôvodné obyvateľstvo v Kanade a vyzval na zmier. Správu priniesla agentúra AP.

Hlava katolíckej cirkvi v prejave pred veriacimi na Námestí svätého Petra vo Vatikáne vyzvala politických a cirkevných predstaviteľov, aby sa usilovali o objasnenie tohto "smutného objavu" a snažili sa dosiahnuť zmierenie.

"So zármutkom sledujem správy, ktoré prichádzajú z Kanady o znepokojujúcom objave pozostatkov 215 detí. Pripájam sa ku katolíckej cirkvi v Kanade a kanadským obyvateľom, ktorých traumatizovala táto šokujúca správa, vyjadrujem svoju blízkosť," uviedol František.

Pred dvoma dňami kanadský premiér Justin Trudeau vyjadril hlboké sklamanie z toho, že Vatikán sa neospravedlnil a vyzval cirkev, aby prevzala zodpovednosť za svoju úlohu v riadení mnohých škôl. Ako poznamenala AP, pápež v nedeľu hovoril o zmierení, ale nie o ospravedlnení.

Pozostatky vyše dvoch stoviek detí sa našli nedávno na pozemku bývalej cirkevnej internátnej školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia. Telá detí objavili pomocou špeciálneho radaru a niektoré z nich podľa zástupcov miestnej komunity nemali ani tri roky.

V období rokov 1863-1998 odobrali od rodín v Kanade viac ako 150.000 detí a umiestnili ich do rezidenčných internátnych škôl. Veľa z detí sa už nikdy nevrátilo do svojich domovských komunít, v školách nesmeli rozprávať svojím rodným jazykom ani hlásiť sa k svojej kultúre a zvykom.