Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval irackého prezidenta, aby chránil kresťanov

Na snímke sprava pápež František a iracký prezident Barham Sálih počas súkromnej audiencie vo Vatikáne 25. januára 2020. Foto: TASR

Vatikán konštatoval, že kresťania sú neoddeliteľnou súčasťou Iraku a významne prispievajú k obnove jeho sociálnej štruktúry.

Vatikán 25. januára (TASR) - Pápež František v sobotu prijal na audiencii irackého prezidenta Barhama Sáliha. Pri tejto príležitosti ho vyzval, aby zaručil bezpečnosť kresťanov v Iraku a zaistil, že budú mať v tejto vojnou zničenej krajine naďalej svoje miesto, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Vatikánu.

Sálih sa počas svojej druhej návštevy Vatikánu okrem pápeža stretol aj so štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom a sekretárom pre vzťahy so štátmi Paulom Richardom Gallagherom. Stretnutia boli zamerané na podporu mieru a bezpečnosti v Iraku najmä pre kresťanské menšiny, z ktorých mnohé utiekli pred prenasledovaním militantmi z tzv. Islamského štátu (IŠ) na územiach, kde žijú už stáročia.

Vatikán vo vyhlásení tiež konštatoval, že kresťania sú neoddeliteľnou súčasťou Iraku a významne prispievajú k obnove jeho sociálnej štruktúry.

V júni minulého roka Sálih oficiálne pozval pápeža na návštevu Iraku. Samotný pápež vyjadril nádej, že tento rok Irak navštívi, ale nič také zatiaľ nie je v oficiálnom pláne apoštolských ciest. Irak a Svätá stolica udržiavajú diplomatické vzťahy od roku 1937.

Iracký prezident na stretnutí pápežovi podaroval repliku starovekého Chammurapiho zákonníka. František dal zasa Sálihovi medailón a súbor svojich dokumentov.

Kurdský politik Sálih bol za irackého prezidenta zvolený začiatkom októbra 2018. Pápež František ho už krátko nato — 24. novembra — prijal na audiencii.