Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval lídrov Južného Sudánu, aby dali novú šancu mieru

Pápež František a Salva Kiir, prezident Južného Sudánu. Foto: TASR/AP

Proces mieru a zmierenia si vyžaduje nový štart, povedal pápež.

Džuba 3. februára (TASR) - Pápež František v piatok vyzval lídrov Južného Sudánu, aby sa postarali o "nový začiatok" mieru. Varoval, že dejiny si ich budú pamätať na základe činov. Pápež takto začal trojdňovú návštevu africkej krajiny ruinovanej násilím, uviedla tlačová agentúra AFP.

"Proces mieru a zmierenia si vyžaduje nový štart," povedal 86-ročný pápež v prejave v prezidentskom paláci v hlavnom meste Džuba a vyzval na zintenzívnenie úsilia o ukončenie konfliktu v tejto najmladšej krajine sveta.

"Budúce generácie si budú vaše mená vážiť, alebo ich vymažú z pamäti na základe toho, čo robíte teraz," povedal František publiku, v ktorom sedel juhosudánsky prezident Salva Kiir, jeho rival a viceprezident Riek Machar, ako aj diplomati, náboženskí lídri a tradiční králi.

Odvtedy, ako Južný Sudán vyhlásil v roku 2011 nezávislosť od Sudánu, mier ešte v tejto chudobnej krajine nezavládol. Päťročná občianska vojna medzi silami vernými Kiirovi a silami lojálnymi Macharovi si vyžiadala 380.000 mŕtvych a štyri milióny vysídlených.

"Už žiadne krviprelievanie, už žiadne konflikty, žiadne násilie a vzájomné obviňovanie, kto je za to zodpovedný – nech už vaši ľudia nemusia prahnúť po mieri," vyhlásil František.

Jeho cesta nazývaná "púť mieru" je vôbec prvou pápežskou návštevou v Južnom Sudáne odvtedy, ako prevažne kresťanské obyvateľstvo tejto krajiny získalo po desaťročiach vojny nezávislosť od väčšinovo moslimského Sudánu.

Pápežova návšteva Južného Sudánu nasleduje po jeho štvordňovej ceste v susednej Konžskej demokratickej republike (KDR), kde bol v centre jeho agendy brutálny konflikt na východe krajiny, bohatom na nerasty.

Pápež sa má v Južnom Sudáne okrem politických lídrov stretnúť aj s obeťami spomínaného konfliktu a s cirkevnými predstaviteľmi. Má to v pláne medzi modlitbami a bohoslužbou pod holým nebom, ktorá podľa očakávania priláka v nedeľu obrovské davy ľudí.