Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval na radikálne kroky proti zmene klímy

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Popri zmene klímy poukázal František aj na pandémiu ochorenia COVID-19 a ekonomické problémy vo svete.

Vatikán/Londýn 29. októbra (TASR) – Pápež František v piatok vyzval svetových lídrov, ktorí sa od nedele zídu na takmer dvojtýždňovej Konferencii OSN o zmene klímy v Glasgowe (COP26), aby predstavili "účinné odpovede" na klimatickú krízu a dodali tak budúcim generáciám "konkrétnu nádej". Pápež urobil toto vyhlásenie pre BBC Radio 4.

Popri zmene klímy poukázal František aj na pandémiu ochorenia COVID-19 a ekonomické problémy vo svete. Politikov vyzval na radikálne rozhodnutia, pričom upozornil, že nehodno "premárniť príležitosti", ktoré súčasná situácia ponúka.

"Môžeme na tieto krízy reagovať ústupom k izolacionizmu, protekcionizmu a vykorisťovaniu," povedal pápež, "alebo v nich môžeme vidieť skutočnú šancu na zmenu."

Ako pripomína BBC, František vo svojich príhovoroch opakovane upozorňuje na potrebu ochrany životného prostredia. Tejto problematike venoval aj encykliku Laudato Si', ktorú vydal pred klimatickou konferenciou v Paríži v roku 2015 (COP21).

Začiatkom októbra František inicioval spoločnú výzvu takmer 40 náboženských vodcov adresovanú vládam krajín sveta, aby sa na summite v Glasgowe zaviazali k plneniu ambicióznym cieľov proti klimatickej kríze.

Napriek očakávaniam sa 84-ročný pápež na podujatí napokon nezúčastní. Ešte v lete pritom avizoval, že jeho prejav sa už pripravuje. Vatikán neuviedol dôvody pápežovej neúčasti na glasgowskom summite.