Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval na ukončenie bojov v Náhornom Karabachu

Pápež František prednáša svoj prejav počas svojej týždennej generálnej audiencie na Námestí svätého Petra vo Vatikáne v stredu 20. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Azerbajdžanské sily v utorok spustili v Náhornom Karabachu pozemnú vojenskú "protiteroristickú" operáciu, ktorej cieľom je "obnovenie ústavného poriadku".

Vatikán 20. septembra (TASR) - Pápež František vyzval v stredu všetky zainteresované strany, aby v oblasti Náhorného Karabachu "utíšili zbrane". Reagoval tak vojenskú operáciu Azerbajdžanu voči arménskym separatistom. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Včera (v utorok) som dostal znepokojivé správy z Náhorného Karabachu... kde už i tak kritickú humanitárnu situáciu zhoršujú ďalšie ozbrojené strety," povedal František počas pravidelnej audiencie.

"Obraciam sa na všetky zainteresované strany a na medzinárodné spoločenstvo, aby umlčali svoje zbrane a vyvinuli maximálne úsilie na nájdenie mierových riešení pre dobro ľudí a rešpektovanie ľudskej dôstojnosti," povedal František.

Azerbajdžanské sily v utorok spustili v Náhornom Karabachu pozemnú vojenskú "protiteroristickú" operáciu, ktorej cieľom je "obnovenie ústavného poriadku". Azerbajdžan tvrdí, že sa mu podarilo ovládnuť už desiatky vojenských pozícií, ktoré dovtedy ovládali arménski separatisti.

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev v utorkovom telefonáte s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom povedal, že operácia Azerbajdžanu v Náhornom Karabachu sa skončí, ak arménski separatisti "zložia zbrane"

Pápež František navštívil Arménsko a Azerbajdžan v roku 2016. Vyzval vtedy na "stabilný mier" v regióne, pripomína AFP.

Náhorný Karabach leží na území Azerbajdžanu, ale je obývaný najmä Arménmi.