Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval na zmiernenie napätia medzi Ruskom a Ukrajinou

Pápež František, archívne foto. Foto: TASR/AP

Súčasné sústreďovanie ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou kritizovali Európska únia, NATO aj Spojené štáty.

Vatikán 18. apríla (TASR) - Pápež František vyjadril v nedeľu znepokojenie nad nárastom napätia medzi Ruskom a Ukrajinou a vyzval na kroky, ktoré povedú k zmiereniu a urovnaniu sporov medzi oboma krajinami. Informovala o tom agentúra AP.

"So znepokojením vnímam nárast vojenských aktivít. Silne dúfam, že sa podarí zabrániť ďalšiemu nárastu napätia a že - naopak - budú podniknuté kroky smerujúce k posilneniu vzájomnej dôvery, podpore tak potrebného zmierenia a mieru," povedal pápež pred modlitbou Anjel Pána, ktorú sa pomodlil pred pútnikmi zhromaždenými na vatikánskom Námestí sv. Petra.

Hlava katolíckej cirkvi sa tak vyjadrila v situácii, keď hromadenie desaťtisícov ruských vojakov pri hraniciach s Ukrajinou vyvoláva obavy z opätovného vzplanutia napätia v regióne. Zároveň sa zvýšil aj počet prípadov porušenia prímeria v Donbase, kde prebieha konflikt medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.

Pápež František v tejto súvislosti upriamil pozornosť na veľmi nepriaznivú humanitárnu situáciu obyvateľov Donbasu, s ktorými vyjadril spoluúčasť a vyzval veriacich, aby sa spolu s ním za nich modlili.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov a časti východoukrajinského Donbasu ovládli proruskí separatisti. Súčasné sústreďovanie ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou kritizovali Európska únia, NATO i Spojené štáty.