Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval ľudstvo, aby nesúdilo chudobných

Na snímke pápež František celebruje omšu na Svetový deň chudobných v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne 14. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Svetový deň chudobných ustanovil pápež František v roku 2017.

Vatikán 14. novembra (TASR) - V poradí piaty Svetový deň chudobných si pápež František v nedeľu pripomenul omšou pri hlavnom oltári Baziliky sv. Petra, na ktorej bolo prítomných 2000 ľudí v núdzi. Omšu koncelebrovalo asi 50 kardinálov a biskupov a stovka kňazov, informoval spravodajský web Vatican New.

Svetový deň chudobných ustanovil pápež František v roku 2017. Jeho tohtoročným mottom bol citát z evanjelia sv. Marka: "Chudobných máte vždy medzi sebou".

V rôznych krajinách sveta sa pri tejto príležitosti konali podujatia, do ktorých sa zapojili ľudia bez domova, prostitútky, väzni či zdravotne postihnutí ľudia. Cieľom týchto akcií bolo pripomenúť, že práve títo zraniteľní ľudia by mali byť v popredí záujmu cirkvi.

Vo svojej homílii počas omše v Bazilike sv. Petra pápež kritizoval "rastúcu ľahostajnosť" voči chudobným, ktorí sa podľa neho do zlej situácie dostali často nie vlastnou vinou, ale v dôsledku nespravodlivosti a nerovnosti v spoločnosti.

V homílii pápež pripomenul, že cirkev od svojich veriacich "žiada, aby nebočili a nebáli sa pozrieť zblízka na utrpenie tých najzraniteľnejších".
Na snímke pápež František celebruje omšu na Svetový deň chudobných v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne 14. novembra 2021.
Foto: TASR/AP

Pápež v tejto súvislosti zdôraznil, že "je na nás, obzvlášť na nás, kresťanoch, aby sme doslova organizovali nádej" a "pretavili ju do konkrétneho každodenného života, do ľudských vzťahov, sociálneho a politického úsilia".

Vyhlásil však tiež, že "pokiaľ sa naša nádej nepretaví do rozhodnutí a do záujmu, spravodlivosti, solidarity a starostlivosti o náš spoločný dom, nebude možné uľahčiť chudobným v ich utrpení" a "ekonomiku vyraďovania", ktorá chudobných núti žiť na okraji spoločnosti, "nebude možné zvrátiť".

Pápež preto vyzval ľudí, aby zlepšili svet "lámaním chleba s hladnými, prácou pre spravodlivosť, pozdvihovaním chudobných a prinavracaním ich dôstojnosti".

Pracovníkom charity, ktorí sa na omši zúčastnili tiež, pápež adresoval prosbu, aby "priniesli svetu nádej prostredníctvom láskavosti k chudobným - bez toho, aby ich súdili".

V rámci podujatí venovaných Svetovému dňu chudobných sa pápež popoludní prostredníctvom videokonferencie zúčastnil na podujatí organizovanom asociáciou Fratello, ktorá sa venuje ľuďom v núdzi.

Vo svojom príhovore pápež chudobných a núdznych požiadal o odpustenie "v mene všetkých kresťanov, ktorí vám ublížili, ignorovali vás a ponížili".

Uviedol, že každý muž a každá žena sú Božím chrámom. Dodal, že miesto chudobných nie je "pri dverách kostolov, ale v srdci cirkvi".