Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval nevyčleňovať ľudí s Huntingtonovou chorobou

Pápež František Foto: TASR/AP

Huntingtonova choroba je zriedkavé dedičné ochorenie centrálneho nervového systému. Sprevádzajú ho psychiatrické poruchy a zhoršovanie duševných a rozumových schopností.

Vatikán 18. mája (TASR) - Pápež František dnes vo Vatikáne prijal ľudí trpiacich nevyliečiteľnou Huntingtonovou chorobou i ich ošetrovateľov a ubezpečil ich o podpore zo strany cirkvi. Informovala o tom agentúra AP.

Organizátori dnešného stretnutia uviedli, že ide o prvý prípad, keď niektorý zo svetových vodcov poukázal na situáciu ľudí postihnutých touto chorobou.

Huntingtonova choroba je zriedkavé dedičné ochorenie centrálneho nervového systému. Sprevádzajú ho psychiatrické poruchy a zhoršovanie duševných a rozumových schopností. Postihuje rovnako mužov aj ženy. Väčšinou sa prejaví medzi 35. a 50. rokom života a iba u malého percenta ľudí v detstve, či okolo 60. roku života. Odhaduje sa, že touto chorobou vo svete trpí jeden z 20.000 ľudí.

Na dnešnú audienciu u pápeža pricestovali v sprievode svojich príbuzných alebo ošetrovateľov chorí z rôznych krajín sveta.

Mnohí z prítomných na audiencii pricestovali do Vatikánu z Južnej Ameriky, kde je výskyt Huntingtonovej choroby viac ako tisíckrát častejší ako v ostatných častiach sveta. Zvlášť často sa vyskytuje vo Venezuele, kde bol aj pred 25 rokmi prvýkrát identifikovaný gén spôsobujúci toto postihnutie.

Choroba spôsobuje odumieranie buniek v časti mozgu, čo časom vedie k samovoľným pohybom, zmene osobnosti a nálad i poruchám reči. Mnohí chorí trpia psychickými problémami vrátane depresie a úzkosti.

Špecifické prejavy choroby spolu s poverami prispievajú v mnohých prípadoch k tomu, že rodiny držia svojich príbuzných, chorých na Huntingtonovu chorobu, v izolácii, ku ktorej sa často pridržuje aj chudoba či diskriminácia. V niektorých oblastiach sú postihnutí označovaní za posadnutých diablom.

Dnešné prijatie chorých na Huntingtonovu chorobu bolo začiatkom celosvetovej kampane za zvýšenie povedomia o tomto ochorení. Jej cieľom je povzbudiť záujem vedcov o výskum tejto choroby, na ktorú zatiaľ neexistuje liek ani liečba.