Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval prežívať manželstvo a rodinný život ako poslanie

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Prijatím povolania k manželstvu a rodine sa páry podľa pápeža vydávajú na cestu plnú nových situácií, nečakaných udalostí a prekvapení..., ale s Pánom.

Vatikán 25. júna (TASR) - Desiaty ročník Svetového stretnutia rodín vyvrcholil v sobotu v Ríme slávením omše, ktorej za prítomnosti pápeža Františka predsedal kardinál Kevin Farrell. Počas homílie pápež poznamenal, že "rodina je prvým miestom, kde sa učíme milovať". Informoval o tom spravodajský web Vatican News.

František vyzdvihol "krásu rodiny vo svete otrávenom toxínom sebectva, individualizmu, kultúry ľahostajnosti a plytvania" a povedal, že "dnes viac ako kedykoľvek predtým cítime povinnosť brániť ju".

V homílii osobitne povzbudil rodičov, aby svoje deti nechránili "pred ťažkosťami a utrpením", ale aby sa im snažili sprostredkovať "vášeň pre život, aby v nich vzbudili túžbu objaviť svoje povolanie a prijať poslanie, ktoré má pre ne Boh pripravené".

Vyzval, aby kresťania prežívali manželstvo a rodinný život ako poslanie, prejavovali vernosť a trpezlivosť napriek ťažkostiam, chvíľam smútku a skúškam.

Dodal, že v takýchto zväzkoch sa vyskytnú chvíle "odmietnutia a nepochopenia, ktoré sa rodia v ľudských srdciach". Upozornil však, že "s Božou milosťou sme povolaní premeniť ich na prijatie druhých a bezodplatnú lásku".

Prijatím povolania k manželstvu a rodine sa páry podľa pápeža vydávajú na cestu plnú "nových situácií, nečakaných udalostí a prekvapení..., ale s Pánom. Je to živá, nepredvídateľná a úžasná objavná cesta."

Pápež povzbudil rodiny, aby sa s inými podelili o radosť z rodinnej lásky, ktorá podľa neho musí byť vždy "otvorená, zameraná navonok, schopná dotknúť sa slabých a zranených, krehkých na tele a slabých na duchu a všetkých, ktorých stretnete na ceste". Pripomenul im, že "veď aj cirkev sa zrodila z rodiny, zo Svätej rodiny z Nazareta, a pozostáva prevažne z rodín."

Päťdňové podujatie, ktoré v Ríme organizuje Dikastérium pre laikov, rodinu a život, sa skončí v nedeľu, keď sa má pápež František počas modlitby Anjel Pána prihovoriť rodinám opäť.