Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Pápež zvoláva do Vatikánu kresťanských lídrov z Libanonu

Na archívnej snímke pápež František vo Vatikáne 4. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Libanon zažíva najvážnejšiu finančnú krízu od občianskej vojny v rokoch 1975-90, pričom teraz viac ako polovica obyvateľstva žije pod hranicou chudoby.

Vatikán 30. mája (TASR) - Pápež František zvoláva na 1. júla do Vatikánu kresťanských lídrov z Libanonu, aby spoločne meditovali a modlili sa za mier a stabilitu v tejto blízkovýchodnej krajine.

Libanon sa totiž už mesiace zmieta v hospodárskej a súčasne aj politickej kríze. Zažíva najvážnejšiu finančnú krízu od občianskej vojny v rokoch 1975-90, pričom teraz viac ako polovica obyvateľstva žije pod hranicou chudoby.

V tejto situácii sa rozhádaní politici stále nedokážu dohodnúť na novej vláde, ktorá by nahradila odchádzajúci kabinet dočasného premiéra Hassana Dijába, ktorý podal demisiu v dôsledku obrovskej explózie v bejrútskom prístave z vlaňajšieho leta.

Pápež František, ktorý sa v nedeľu s pútnikmi zhromaždenými vo Vatikáne modlil modlitbu Anjel Pána, vyzval veriacich, aby podporili prípravu avizovaného stretnutia kresťanských lídrov z Libanonu svojimi modlitbami a prosili o "mierovejšiu budúcnosť pre túto milovanú krajinu".