Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pápeža Františka previezli do nemocnice v Ríme na plánované testy

Pápež František. Foto: TASR/AP

František má tento víkend celebrovať obrad počas Kvetnej nedele, po ktorej nasleduje rušný Veľkonočný týždeň so sériou obradov.

Rím 29. marca (TASR) - Pápeža Františka odviezli v stredu popoludní do nemocnice na "určité testy, ktoré boli vopred naplánované", napísal v oznámení hovorca Vatikánu Matteo Bruni. TASR prevzala správu z tlačových agentúr DPA, AFP a AP.

Viac podrobností nezverejnil, takže nie je známe, ako dlho zostane 86-ročný pápež v Univerzitnej nemocnici Gemelli v Ríme a aké testy má naplánované.

František absolvoval v nemocnici Gemelli v júli 2021 úspešnú operáciu, pri ktorej mu odstránili 33 centimetrov hrubého čreva a zostal tam desať dní. V interview pre agentúru AP z 24. januára tohto roka František povedal, že divertikulóza (výdutina v črevnej stene) sa "vrátila".

Pápeža tiež už vyše roka trápia natiahnuté väzy pravého kolena a malá zlomenina, čo ho často núti použiť invalidný vozík alebo si pomáhať pri chôdzi palicou. Operáciu kolena zatiaľ odmieta podstúpiť, pretože počas operácie hrubého čreva v roku 2021 nereagoval dobre na celkovú anestéziu, píše AP.

František má tento víkend celebrovať obrad počas Kvetnej nedele, po ktorej nasleduje rušný Veľkonočný týždeň so sériou obradov: Zelený štvrtok, Veľký piatok, Biela sobota a nakoniec Veľkonočná nedeľa 9. apríla.