Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pápeža Františka privítala hlava cyperskej pravoslávnej cirkvi

Pápež František prichádza na ceremóniu v etnicky rozdelenej cyperskej metropole Nikózia vo štvrtok 2. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Arcibiskup Chryzostom II. privítal Františka vo svojom sídle a obaja sa následne odobrali na rozhovory za zatvorenými dverami.

Nikózia 3. decembra (TASR) - Pápež František sa počas druhého dňa návštevy Cypru stretol v piatok ráno s najvyšším predstaviteľom miestnej pravoslávnej cirkvi. Informovala o tom agentúra AP.

Arcibiskup Chryzostom II. privítal Františka vo svojom sídle a obaja sa následne odobrali na rozhovory za zatvorenými dverami. Neskôr sa obaja zúčastnia na synode, ktorá je v gréckej pravoslávnej cirkvi najvyšším rozhodovacím orgánom. Následne má František na programe ekumenické modlitbové stretnutie s migrantmi.

Cyperských pravoslávnych je celkovo iba 800.000, avšak tamojší cirkevní predstavitelia zdôrazňujú dôležitú rolu, ktorú tento ostrov zohral pri šírení viery smerom na západ v prvotných dobách kresťanstva. To sa uchytilo na Cypre už v roku 45 n.l., keď apoštol Pavol obrátil tamojšieho rímskeho prokonzula Sergia Pavla. Táto udalosť sa spomína aj v biblických Skutkoch apoštolov.

Cyperskí cirkevní predstavitelia sa usilujú o posilnenie vzťahov so Svätou stolicou v čase, keď sa kresťanské menšiny vo viacerých neďalekých krajinách cítia ohrozené ozbrojenými konfliktmi, vysvetľuje agentúra AP.

Pápež František (tretí zľava) celebruje bohoslužbu počas druhého dňa návštevy Cypru, ktorá sa koná na štadióne GSP v etnicky rozdelenej cyperskej metropole Nikózia v piatok 3. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


Samotný ostrov Cyprus je rozdelený na južnú gréckojazyčnú časť, ktorú spravuje medzinárodne uznaná vláda, a samozvanú Severocyperskú tureckú republiku, ktorú uznáva iba Ankara. K rozdeleniu došlo v roku 1974, keď na ostrov vtrhla turecká armáda, aby po tamojšom prevrate zabránila v pripojení Cypru ku Grécku. Po etnickom rozdelení Cypru ušlo zo severu na juh 170.000 kresťanov. Na severe v tom čase prebiehalo rozsiahle ničenie chrámov, kláštorov a iných kresťanských pamiatok. Z juhu na sever zase ušli desiatky tisíc turecky hovoriacich cyperských moslimov.

Počas prvého dňa návštevy Cypru vyzval pápež František predstaviteľov Cyperskej republiky a Tureckom okupovanej severnej časti ostrova, aby obnovili rokovania o znovuzjednotení ostrova.

Gréckojazyčný juh Cypru obviňuje úrady na severe, že cez takzvanú zelenú líniu, na ktorú dohliadajú jednotky OSN, posielajú migrantov. Cyperská republika tvrdí, že spomedzi krajín EÚ čelí najväčšiemu počtu ľudí žiadajúcich prvýkrát o azyl.

Najvyšší predstaviteľ severného Cypru Ersin Tatar medzitým obvinil juh, že návštevu pápeža politicky zneužíva "proti Turecku a Severocyperskej tureckej republike".

"Bolí nás, že pápež František navštívi iba grécky Cyprus. Na Cypre sú dva národy – nielen kresťanskí Gréci, ale aj moslimskí Turci. Toto je jedna zo základných reálií Cypru," vyhlásil Tatar.