Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pápeža hlboko zarmútila správa o zneužívaní detí vo Francúzsku

Pápež František, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku zaznamenali za 70 rokov približne 216.000 prípadov pohlavného zneužívania maloletých príslušníkmi katolíckeho duchovenstva.

Vatikán 5. októbra (TASR) - Pápež František vyjadril v utorok hlboký zármutok nad utrpením obetí pohlavného zneužívania, ktorého sa v priebehu desaťročí dopúšťali katolícki duchovní vo Francúzsku. Reagoval tak na správu francúzskej nezávislej komisie, ktorá odhalila tisíce takýchto prípadov zneužívania maloletých. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu Vatikánu.

Pápež podľa slov hovorcu Mattea Bruniho na zverejnené "desivé" zistenia reagoval "s bolesťou". "Jeho myšlienky sa ako k prvým obracajú k obetiam - s hlbokým zármutkom nad ich zraneniami a s vďakou za ich odvahu prehovoriť," uviedol Bruni vo vyhlásení.

Dodal, že pápež myslí i "na cirkev vo Francúzsku, ktorá môže po uvedomení si tejto desivej reality nastúpiť na cestu k vykúpeniu". Pápež sa preto modlí za všetkých veriacich vo Francúzsku a predovšetkým za obete zneužívania, aby im Boh poskytol úľavu a útechu a spolu "so spravodlivosťou i zázrak zahojenia (rán)".

Vo Francúzsku zaznamenali v rokoch 1950 – 2020 približne 216.000 prípadov pohlavného zneužívania maloletých príslušníkmi katolíckeho duchovenstva. Veľkú väčšinu obetí tvorili chlapci. Ak sa k obetiam zneužívania za sedem desaťročí započítajú aj obete činov, ktorých sa dopustili laickí členovia cirkvi, ako sú učitelia v katolíckych školách, ich počet sa zvýši až na 330.000, vyplýva zo zistení nezávislej komisie.