Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Pápežova návšteva Maďarska bude cirkevná, nie štátna

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Podľa hovorcu maďarskej vlády bude mať schôdzka s prezidentom Jánosom Áderom a premiérom Viktorom Orbánom pred omšou zdvorilostný charakter.

Budapešť 18. augusta (TASR) - Pápež František absolvuje v septembri návštevu Budapešti na pozvanie organizátorov 52. Medzinárodného eucharistického kongresu – nejde teda o oficiálnu štátnu návštevu ako v prípade jeho nasledujúcej cesty na Slovensko. Povedal to pre TASR hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács, podľa ktorého schôdzka s prezidentom Jánosom Áderom a premiérom Viktorom Orbánom pred omšou bude mať zdvorilostný charakter.

"Úlohy vlády nie sú určené samotnou pápežovou návštevou, ale rozsahom a významom eucharistického kongresu. Treba povedať, že z hľadiska obsahu, cieľov a nastolených tém ide o podujatie výhradne organizované cirkvou, ktorá funguje oddelene od štátu. Z pohľadu rozsahu a komplexnosti však ide o významnú organizačnú úlohu, ktorá si vyžaduje štátnu pomoc so zvláštnym zreteľom na bezpečnosť, logistiku a organizačné činnosti," zdôraznil Kovács v súvislosti s prípravami na pápežovu návštevu.

Štát podľa jeho slov na jednej strane ponúkol cirkvi svoje skúsenosti v oblasti prípravy a organizovania veľkých medzinárodných športových podujatí či výstav a na druhej strane zabezpečí prostredníctvom rezortu vnútra poriadkovú službu.

"Domnievam sa, že pápežova návšteva Budapešti má v prvom rade cirkevný charakter. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi totiž bude celebrovať záverečnú omšu eucharistického kongresu a Svätý Otec bol na toto podujatie pozvaný, teda nejde o oficiálnu štátnu návštevu. Časový i formálny rámec je určený týmto pozvaním," podotkol hovorca.

Na Slovensko prichádza následne pápež František v rámci oficiálnej štátnej návštevy, preto aj jej charakter bude podľa neho úplne iný.

Na archívnej snímke pápež František.
Foto: TASR/AP


"Na polhodinovej schôdzke s prezidentom Áderom a premiérom Orbánom budú podľa môjho názoru dominovať vzhľadom na charakter návštevy a jej časový rámec viac-menej zdvorilostné prvky. Krátkosť času neumožní otvoriť hlbšie témy takpovediac štátneho charakteru," dodal Kovács v reakcii na otázku TASR, či je možné očakávať, že rozhovory tejto budapeštianskej schôdzky s pápežom sa dotknú citlivých tém, akými sú migrácia či kritizovaný maďarský zákon o ochrane proti pedofílii.

Osemdesiatštyriročný František o svojej ceste do Maďarska informoval ešte v marci, keď zdôraznil, že nejde o oficiálnu štátnu návštevu. Dlho nebolo jasné, či sa stretne s Áderom či Orbánom. Americké katolícke noviny National Catholic Register začiatkom júna napísali, že pápež neplánuje štátnu návštevu, a teda ani rokovania so žiadnymi politikmi. Tri poľské médiá neskôr uviedli, že pápež sa s Orbánom nechce stretnúť, lebo je nespokojný s tým, ako sa premiér i maďarskí katolícki biskupi stavajú k utečencom. Vatikán napokon 21. júla oznámil, že v rámci svojej septembrovej návštevy Maďarska naplánoval najvyšší pontifex aj krátke stretnutie s oboma predstaviteľmi štátu.

Maďarsko navštívil naposledy pápež v roku 1996, keď Ján Pavol II. zavítal do arciopátstva v Pannonhalme a do Győru.