Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pápežovi nedovolilo koleno vítať novinárov v lietadle do Bahrajnu

Na snímke pápež František nastupuje do lietadla na medzinárodnom letisku Leonarda da Vinciho vo Fiumicine neďaleko Ríma 3. novembra 2022. Foto: TASR/AP

František, líder 1,3 miliardy katolíkov z celého sveta, chce v Bahrajne posilniť vzťahy s moslimami.

Rím 3. novembra (TASR) - Boľavé koleno pápežovi Františkovi vo štvrtok prvýkrát zabránilo, aby sa ako obvykle prešiel uličkou na palube lietadla a privítal a pozdravil novinárov, ktorí s ním cestujú na historicky prvú návštevu Bahrajnského kráľovstva. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry ANSA.

"Dnes mám veľké bolesti a nemôžem urobiť svoje kolo uličkou, ale bol by som veľmi rád, keby ste to urobili vy," povedal novinárom pred tým, ako zaplnili lietadlo.

"Je to zaujímavá cesta, ktorá nás donúti zamyslieť sa a priniesť dobré správy," uviedol 85-ročný František. Na letisku ho má privítať bahrajnský kráľ Hamad ibn Ísá al-Chalífa, korunný princ, premiér a ďalší členovia kráľovskej rodiny. Potom sa pápež odvezie do kráľovského paláca Sachír, kde bude mať súkromné stretnutie s kráľom.

Vo štvrtok večer sa František stretne so zástupcami rôznych úradov, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru. Svoj prvý deň v Bahrajne ukončí príhovorom.

Počas svojej prvej návštevy štátu v Perzskom zálive, ktorá potrvá do 6. novembra, navštívi František aj mestá Manáma a Awálí pri príležitosti Bahrajnského fóra pre dialóg: Východ a Západ za spolunažívanie ľudí.

František, líder 1,3 miliardy katolíkov z celého sveta, chce v Bahrajne posilniť vzťahy s moslimami. Cestu však zatieňuje kritika porušovania ľudských práv v kráľovstve, píše agentúra AFP.

Ide už o druhú cestu pápeža na Arabský polostrov: prvú absolvoval v roku 2019 do Spojených arabských emirátov (SAE). Aj tentoraz sa bude zameriavať na posilňovanie medzináboženského dialógu a bude sa modliť za mier v modernej Katedrále Panny Márie, Kráľovnej Arábie. Najväčší katolícky chrám na Arabskom polostrove otvorili vlani.