Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pápežský almužník na Ukrajine rozvážal pomoc pod raketovou paľbou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vatikán dodal, že kardinál so sprievodom boli nútení vyhľadať úkryt.

Kyjev 18. septembra (TASR) - Vatikánsky almužník kardinál Konrad Krajewski a jeho sprievod sa cez víkend počas rozvozu humanitárnej pomoci na Ukrajine dostali pod raketovú paľbu. Vyviazli z nej bez zranení.

Ako informovala agentúra AP, incident sa odohral v sobotu neďaleko ukrajinského mesta Záporožie, v lokalite vo vzdialenosti asi 20 kilometrov od frontovej línie.

Vatikán dodal, že kardinál so sprievodom boli nútení vyhľadať úkryt.

"Prvýkrát v živote som nevedel, kam mám utekať. Pretože nestačí utekať, musíte vedieť kam," povedal kardinál poľského pôvodu, ktorý z pozície pápežského almužníka získava pre Vatikán financie, napr. aj z milodarov či lotérie, a má na starosti aj charitatívnu pomoc.

Krajewski dodal, že v kritickej situácii im pomohol vojak z ich sprievodu, ktorý vedel, kde presne sa nachádza najbližší kryt.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Spravodajský web Onet.pl dodal, že dovezená humanitárna pomoc a potraviny je určená pre asi 4000 ľudí, ktorým sa z danej oblasti odtiaľ z rôznych dôvodov neevakuovali.

Súčasťou zásielky boli aj pápežom Františkom požehnané ružence, ktoré si civilisti a vojaci - podľa Krajewského - rozdali a mnohí si ich - bez ohľadu na svoje vierovyznanie - ihneď zavesili na krk.

Krajewski je na Ukrajine v mene pápeža Františka. V programe mal návštevu miest Odesa, Žytomyr, Charkov i iných lokalít na východe Ukrajiny. Cieľom cesty je "navštíviť a podporiť rozličné komunity veriacich, kňazov a rehoľníkov, ako aj ich biskupov, ktorí už viac než 200 dní zostávajú na miestach svojej služby i napriek vojnovým nebezpečenstvám," informoval web Vatican News.

Agentúra AP vo svojej správe pripomenula, že ruská armáda aj v noci na nedeľu opäť ostreľovala viaceré mestá a obce na Ukrajine. Britské ministerstvo obrany v súvislosti s tým vo svojej pravidelnej zvodke varovalo, že Rusko pravdepodobne zintenzívni svoje útoky na civilné ciele, keďže na bojiskách Ukrajiny zažíva porážku.