Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pápež:Ukrajinskí lídri budú musieť byť prezieraví,aby zabezpečili mier

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

František spomína Ukrajinu vo svojich verejných vystúpeniach veľmi často a pravidelne sa modlí za jej obyvateľov.

Vatikán 25. novembra (TASR) - Ukrajinskí lídri budú musieť byť "prezieraví", aby zabezpečili mier na Ukrajine. V piatok to v otvorenom liste uviedol pápež František. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Svet spoznal odvážnych a silných ľudí, ľudí, ktorí trpia a modlia sa, plačú a zápasia, vzdorujú a dúfajú: ušľachtilý a mučenícky ľud," napísal pápež odkazujúc na ukrajinský ľud.

František tiež uviedol, že sa modlí za lídrov Ukrajiny. "Leží na nich povinnosť riadiť krajinu v tragických časoch a robiť prezieravé rozhodnutia pre mier a rozvoj ekonomiky počas ničenia toľkej životne dôležitej infraštruktúry," píše sa v liste.

Pápež nedávno v rozhovore pre taliansky denník La Stampa povedal, že Vatikán je pripravený urobiť všetko pre to, aby sprostredkoval a ukončil konflikt na Ukrajine. V reakcii na otázku, či verí, že je stále možné zmierenie medzi Ruskom a Ukrajinou, pápež všetkých vyzval, aby sa nevzdávali.

František spomína Ukrajinu vo svojich verejných vystúpeniach veľmi často a pravidelne sa modlí za jej obyvateľov. Na ukončenie "špirály násilia a smrti" vyzval aj počas svojej októbrovej návštevy v Bahrajne.