Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Parlament Papuy-Novej Guiney potvrdil vo funkcii staronového premiéra

Na archívnej snímke z 24. septembra 2021 premiér Papuy-Novej Guiney James Marape reční počas rozpravy na 76. Valnom zhromaždení (VZ) Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku. Novozvolený parlament Papuy-Novej Guiney v utorok 9. augusta 2022 potvrdil vo funkcii doterajšieho premiéra Jamesa Marapeho. Poslanci ho na prvom zasadnutí po voľbách bez protikandidáta vymenovali za predsedu budúcej koaličnej vlády, informovala tlačová agentúra AP. FOTO TASR/AP Foto: TASR - AP

Novozvolený parlament Papuy-Novej Guiney potvrdil vo funkcii doterajšieho premiéra Jamesa Marapeho.

Port Moresby 9. augusta (TASR) - Novozvolený parlament Papuy-Novej Guiney v utorok potvrdil vo funkcii doterajšieho premiéra Jamesa Marapeho. Poslanci ho na prvom zasadnutí po voľbách bez protikandidáta vymenovali za predsedu budúcej koaličnej vlády, informovala tlačová agentúra AP.

V utorok boli vyhlásené čiastkové výsledky volieb, ktoré sa konali od 4. do 22. júla. Podľa doteraz spočítaných hlasov sa obsadilo 104 zo 118 parlamentných kresiel. Sčítavanie zvyšných hlasov stále pokračuje. Marapeho strana Pangu Pati má zatiaľ 36 mandátov, čo je o 20 viac ako druhá najúspešnejšia strana. Všetkých 97 poslancov, ktorí sa zúčastnili na zasadnutí parlamentu, podporilo nomináciu Marapeho. Okrem neho bol v hre jeho predchodca Peter O'Neill, ktorý odstúpil v roku 2019.

Politický systém v Papue-Novej Guinei charakterizujú nestabilné koalície, ale ústava krajiny neumožňuje podať návrh na vyslovenie nedôvery Marapemu ešte 18 mesiacov.

Papua-Nová Guinea má deväť miliónov obyvateľov, pričom tretina z nich je negramotná a hovoria viac ako 800 jazykmi. Nezávislosť od Austrálie získala v roku 1975, pričom voľby bývajú poznačené násilím, podvodmi a úplatkárstvom, hodnotí AP.