Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Papua oznámila opatrenia v Port Moresby kvôli šíreniu koronavírusu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Papua trpí aj akútnym nedostatkom testov. Vzorky podozrivých prípadov musia miestne úrady posielať na analýzu do Austrálie alebo Singapuru.

Port Moresby 27. júla (TASR) - Premiér Papuy Novej Guiney James Marape v pondelok oznámil uzavretie hlavného mesta Port Moresby po tom, čo krajina zaznamenala prvé úmrtie v dôsledku choroby COVID-19, píše agentúra AFP.

Marape varoval, že bez drastickej reakcie dôjde k "nekontrolovateľnému nárastu počtu prípadov (nákazy koronavírusom)". Do minulého týždňa táto ostrovná krajina potvrdila iba 11 nakazených. V priebehu týždňa sa ich počet zvýšil na 61, pričom Marape v pondelok oznámil, že za uplynulých 24 hodín počet infikovaných stúpol o 23.

Marape takisto uviedol, že skutočný počet prípadov je omnoho vyšší. Odvolal sa na počítačové modely.

V reakcii na tento vývoj Marape oznámil uzavretie škôl a väčšiny obchodov a podnikov v Port Moresby od utorka. Na verejnosti budú ľudia povinní nosiť rúška.

Papua trpí aj akútnym nedostatkom testov. Vzorky podozrivých prípadov musia miestne úrady posielať na analýzu do Austrálie alebo Singapuru.

Papua Nová Guinea je jednou z najchudobnejších krajín v oblasti Tichomoria. Okrem koronavírusu má problém aj s prenosom ďalších infekčných chorôb vrátane malárie, tuberkulózy, HIV či detskej obrny.