Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Paraguajský prezident ohlásil rekonštrukciu kabinetu

Protestujúci vykrikuje slogany počas protestu proti tomu, ako vláda zvláda situáciu s pandémiou ochorenia COVID-19, v piatok 5. marca 2021 v paraguajskom Asuncióne. Foto: TASR/AP

V piatok 5. marca Paraguaj hlásil spolu 165 811 prípadov nákazy novým koronavírusom a 3278 úmrtí.

Asunción 7. marca (TASR) - Paraguajský prezident Mario Abdo Benítez oznámil v sobotu rekonštrukciu kabinetu po násilných pouličných demonštráciách proti tomu, ako vláda zvláda situáciu s pandémiou ochorenia COVID-19, informovala agentúra AFP. Prezident vyhlásil, že noví ľudia budú vymenovaní na ministerstvá zdravotníctva, školstva, občianskych vecí, a ministerstvo pre ženské záležitosti.

"Som presvedčený, že menovaní muži a ženy urobia všetko pre to, aby mohli čeliť krízovej situácii, v ktorej sa nachádza naša krajina," uviedol Benítez.

Tisíce demonštrantov v piatok večer plienili obchody a podpaľovali autá. Podľa informácií z nemocníc sa zranilo 21 osôb.

Paraguajčania sa hnevajú na nedostatok osobných ochranných pomôcok a iného vybavenia, aby mohli zvládnuť zdravotnú krízu a kolaps systému zdravotnej starostlivosti. Minister zdravotníctva podal demisiu už v piatok.

V sobotu vyšlo do ulíc ďalších 5000 ľudí, zhromaždenie však bolo pokojné. Protestujúci vyzvali na rezignáciu prezidenta.

V piatok 5. marca Paraguaj hlásil spolu 165.811 prípadov nákazy novým koronavírusom a 3278 úmrtí.