Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V prezidentských voľbách Paraguaji zvíťazil Horacio Cartes

Horacio Cartes Foto: TASR/AP Photo

Nový prezident prevezme úrad 15. augusta od dočasného prezidenta, liberála Federica Franca.

Asunción 22. apríla (TASR) - Víťazom nedeľňajších prezidentských volieb v Paraguaji sa stal konzervatívny podnikateľ Horacio Cartes. Jeho hlavný súper Efraín Alegre z Liberálnej strany priznal porážku, informovala tlačová agentúra DPA.

Volebná komisia oznámila, že po sčítaní 81 percent hlasov viedol Cartes (56) so ziskom 45,9 percenta hlasov pred Alegrem, za ktorého hlasovalo 36,8 percenta zúčastnených voličov. Tretí s výrazným odstupom 5,7 percenta hlasov skončil kandidát ľavicovej koalície, novinár Mario Ferreira.

Približne 3,5 milióna oprávnených voličov rozhodovalo o nástupcovi prezidenta Fernanda Luga, ktorého pred desiatimi mesiacmi odvolal z funkcie parlament. Okrem novej hlavy štátu volili Paraguajčania tiež nových senátorov, poslancov, guvernérov a zástupcov krajiny v parlamente regionálneho združenia Mercosur.

Na voľby dohliadalo približne 300 zahraničných pozorovateľov, ktorí oznámili, že nedostali žiadne sťažnosti na podvody počas volieb, informovala agentúra Reuters.

Nový prezident prevezme úrad 15. augusta od dočasného prezidenta, liberála Federica Franca.

Nástupcom Cartesa, jedného z najbohatších ľudí v krajine a politického nováčika, sa k moci vráti vplyvná strana Colorado, ktorej tisíce stúpencov vyšli v noci oslavovať do ulíc metropoly Asunción. Strana Colorado vládla v Paraguaji 60 rokov, vrátane obdobia diktatúry generála Alfreda Stroessnera (1954-89), do víťazstva ľavičiara a bývalého biskupa Luga v roku 2008.

Juhoamerické ekonomické združenie Mercosur po odvolaní Luga v júni 2012 uvalilo na Paraguaj diplomatické sankcie, pozastavilo jeho členstvo, pretože podľa susedných štátov bol impeachment v podstate "inštitucionálnym prevratom".