Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Paríž a Londýn hlásia pokrok v dohode o boji proti nelegálnej migrácii

Migranti sedia v autobuse, keď v piatok 11. novembra 2022 prichádzajú do kempingového centra v meste Hyeres vo Francúzsku. Foto: TASR/AP

Tento rok sa cez Lamanšský prieliv na malých člnoch dostalo do Británie približne 40.000 migrantov, pričom do konca roka by to mohlo byť 50.000 či dokonca 60.000, píše AFP.

Paríž 11. novembra (TASR) - Ministri zahraničných vecí Británie a Francúzska James Cleverly a Catherine Colonnaová v piatok oznámili, že dosiahli významný pokrok v súvislosti s ambicióznou novou dohodou o boji proti nelegálnej migrácii cez Lamanšský prieliv. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"(Ministri) privítali pokrok dosiahnutý v rámci novej významnej britsko-francúzskej dohody a v tomto smere čo najskoršie uzavretie ambiciózneho balíka," uviedli obe strany v spoločnom vyhlásení po stretnutí v Paríži.

Colonnaová a Cleverly "zdôraznili naliehavosť riešenia všetkých foriem nelegálnej migrácie vrátane plavieb na malých člnoch a riešenia ich základných príčin". Ďalšie podrobnosti nezverejnili.

Colonnaová a Cleverly zároveň opätovne potvrdili "trvalé a dôležité partnerstvo medzi Francúzskom a Spojeným kráľovstvom" a plán usporiadať začiatkom roku 2023 summit. Zaviazali sa tiež poskytnúť Ukrajine politickú, vojenskú, humanitárnu a ekonomickú podporu, ktorú potrebuje na boj proti ruskej invázii.

Tento rok sa cez Lamanšský prieliv na malých člnoch dostalo do Británie približne 40.000 migrantov, pričom do konca roka by to mohlo byť 50.000 či dokonca 60.000, píše AFP.

Britská vláda v posledných rokoch opakovane vinila Francúzsko, že nerobí dosť preto, aby sa migranti z jeho pobrežia nevydávali na nebezpečnú plavbu k anglickým brehom. Francúzske úrady tieto obvinenia ostro odmietli.

Nový britský premiér Rishi Sunak v pondelok prisľúbil, že jeho vláda bude v spolupráci s európskymi partnermi bojovať proti nelegálnej migrácii cez Lamanšský prieliv. Uviedol to po prvom osobnom stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v rámci klimatického summitu OSN (COP27) v Egypte.