Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ľudia žijúci pri Notre-Dame žalujú mesto za ohrozenie zdravia

Na archívnej snímke robotníci pomocou automatizovaného bagra čistia hlavnú loď katedrály Notre Dame od zhorených trosiek strešnej konštrukcie tri mesiace po zničujúcom požiari v Paríži 17. júla 2019. Foto: TASR/AP

Námestie pred katedrálou Notre-Dame pre verejnosť v máji opätovne zatvorili po tom, ako tam testy znovu odhalili vysoké koncentrácie jedovatých častíc olova.

Paríž 7. júla (TASR) - Ľudia žijúci v blízkosti parížskej katedrály Notre-Dame žalujú úrady vo francúzskom hlavnom meste za ohrozenie ich životov, ktorého sa mali dopustiť v súvislosti s ničivým požiarom spred dvoch rokov. Spoločne s parížskou pobočkou francúzskeho odborového zväzu CGT a environmentálnym Združením Henriho Pézerata podali v tomto smere sťažnosť na mesto i miestne úrady verejného zdravia, informovala v utorok agentúra AFP.

"Napriek rozsahu požiaru a poznatkom o riziku znečistenia a kontaminácie ... neprijali príslušné orgány žiadne špecifické preventívne opatrenia po dobu viac ako troch mesiacov po požiari," uvádza sa v sťažnosti, do ktorej nahliadla AFP.

Ďalej sa v nej píše, že počas požiaru z 15. apríla 2019 sa na streche gotickej katedrály Notre-Dame roztopilo alebo sa z nej do ovzdušia vo forme mikročastíc uvoľnilo dovedna 400 ton olova.

"Deti (v jasliach či školách), ľudia naokolo aj robotníci boli evidentne kvôli olovu vystavení riziku," uvádza sa v sťažnosti. "Tieto skutočnosti sa rovnajú trestnému činu ohrozenia života iných," dodáva sa v texte.
Na archívnej snímke hasenie počas požiaru v Katedrále Notre-Dame 15. apríla 2019 v Paríži.
Foto: TASR/AP

Parížske úrady podľa sťažovateľov neposkytovali riaditeľom škôl informácie a nekonali tiež dostatočne rýchlo. Terčom sťažnosti je okrem nich aj polícia, ministerstvo kultúry či regionálne zdravotné úrady.

Námestie pred katedrálou Notre-Dame pre verejnosť v máji opätovne zatvorili po tom, ako tam testy znovu odhalili vysoké koncentrácie jedovatých častíc olova.

Niekoľko mesiacov po ničivom požiari nariadili parížske úrady tzv. hĺbkové vyčistenie škôl v okolí katedrály, pričom tehotným ženám a deťom žijúcim v tejto oblasti bolo odporučené, aby si dali zmerať hladinu olova v krvi.

Pri požiari sa zrútila či zničila veľká časť strechy katedrály aj štíhla veža, hasičom sa však podarilo zachrániť väčšinu zo stavby, ktorá je aktuálne v rekonštrukcii.

Práve pre koncentráciu olova sa však oneskorili čistiace práce i začiatok rekonštrukčných prác na katedrále, ktorú plánuje francúzsky prezident Emmanuel Macron návštevníkom sprístupniť počas letných olympijských hier, ktoré sa v Paríži majú konať v roku 2024. Vyšetrovatelia ešte stále nestanovili príčinu požiaru, ako najpravdepodobnejšie vysvetlenie sa im však javí, že ho spôsobil elektrický skrat alebo odhodený cigaretový ohorok.