Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Po deviatich mesiacoch otvoria pre návštevníkov Eiffelovu vežu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pre spoločnosť Sete, ktorú Paríž poveril prevádzkovaním monumentu, spôsobila dlhá uzávera finančné problémy.

Paríž 16. júla (TASR) – Eiffelovu vežu vo francúzskej metropole Paríž plánujú v piatok o 13:00 SELČ po rekordnej deväťmesačnej prestávke znovu otvoriť. Išlo o jej najdlhšie uzatvorenie od čias druhej svetovej vojny, píše agentúra AFP.

Prestávku si vynútili obmedzenia v dôsledku koronavírusovej pandémie. Výťahy budú opäť vyvážať návštevníkov na 300-metrový vrchol veže, denná kapacita však bude obmedzená na 13.000 ľudí, čo je zhruba polovica bežnej návštevnosti. Epidemiologické opatrenia na dodržiavanie bezpečného fyzického odstupu medzi jednotlivcami zostávajú stále v platnosti.

Od stredy budúceho týždňa sa však návštevníci budú musieť v súlade s nedávnymi nariadeniami francúzskej vlády preukázať buď dokladom o očkovaní, alebo negatívnym testom na koronavírus.

„Samozrejme, je to ďalšia komplikácia v prevádzke, dá sa to však zvládnuť," povedal pre AFP riaditeľ prevádzkovej spoločnosti Jean-Francois Martins. Ako dodal, po finálnej bezpečnostnej kontrole personálu je železná dáma pripravená.

Predchádzajúce rezervácie lístkov na Eiffelovu vežu počas letného dovolenkového obdobia preukázali, ako sa cestovný ruch v Paríži v dôsledku obmedzení v cestovaní zmenil. Martins spresnil, že zaznamenali takmer úplnú absenciu britských návštevníkov. Amerických turistov je iba 15 percent, ázijských zaregistrovali len veľmi málo. Francúzi budú podľa očakávania tvoriť zhruba polovicu návštevníkov a Talianov a Španielov bude podľa odhadov viac než zvyčajne.

Pre spoločnosť Sete, ktorú Paríž poveril prevádzkovaním monumentu, spôsobila dlhá uzávera finančné problémy, pripomína AFP.