Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Paríž potvrdil smrť dobrovoľníka v bojoch na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinská vláda v marci informovala, že sa jej prihlásilo približne 20.000 cudzincov ochotných bojovať na strane Ukrajiny.

Paríž 3. júna (TASR) - Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v piatok potvrdilo, že na Ukrajine zahynul francúzsky občan, ktorý tam bojoval ako dobrovoľník. Podľa ministerstva muž utrpel smrteľné zranenia počas delostreleckej paľby v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.

Agentúra AFP citovala vyhlásenie rezortu diplomacie, ktorý pripomenul, že celá Ukrajina je vojnovou zónou, preto sa neodporúča cestovať tam, "nech už je dôvod akýkoľvek".

Padlý Francúz bol jedným z mnohých cudzincov, ktorí po ruskej invázii zareagovali na výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby prišli na Ukrajinu a ako dobrovoľníci pomáhali ukrajinským ozbrojencom odrážať útoky ruskej armády.

Ukrajinská vláda v marci informovala, že sa jej prihlásilo približne 20.000 cudzincov ochotných bojovať na strane Ukrajiny. Z nezávislých zdrojov sa však tento údaj nepodarilo overiť.

Rozhlasová stanice Europe 1 uviedla, že ide o prvý prípad Francúza, ktorý zahynul na Ukrajine ako priamy účastník bojov.

Okrem neho Francúzsko eviduje ešte dve obete vojny na Ukrajine. Začiatkom týždňa sa objavila správa o smrteľnom postrelení Frédérica Leclerca-Imhoffa, francúzskeho novinára pracujúceho pre spravodajskú televíziu BFM, ktorý zahynul neďaleko mesta Severodoneck, kde sa odohrávali urputné boje medzi útočiacou ruskou armádou a ukrajinskými jednotkami.

Ďalší novinár, kameraman Pierre Zakrzewski, utrpel smrteľné zranenie 14. marca v oblasti ležiacej severozápadne od hlavného mesta Kyjev, keď sa auto so štábom spravodajskej televízie Fox News dostalo do palebnej zóny ruskej armády. O život vtedy prišla aj ukrajinská produkčná. Reportér Benjamin Hall bol zranený.

Invázia ruských jednotiek sa začala 24. februára a trvá už sto dní. Momentálne sa ruská ofenzíva zameriava na región Donbasu, najmä na strategicky dôležité mesto Severodoneck, ktoré sa ukrajinské jednotky snažia ubrániť.