Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Francúzska, ktorej pre kritiku islamu hrozili smrťou, bola v mešite

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mila pochádzajúca z departementu Isere na juhovýchode Francúzska o svojich skúsenostiach nedávno vydala knihu s názvom Platím cenu za vašu slobodu.

Paríž 9. júla (TASR) – Francúzska tínedžerka Mila, ktorá sa za kritické príspevky voči islamu zverejňované na sociálnych sieťach stala terčom vyhrážok, navštívila v piatok ráno hlavnú parížsku mešitu. Ako uviedla, dúfa, že aj vďaka tomuto kroku „sa už všetci upokoja". Píše o tom agentúra AFP.

V stredu súd v Paríži udelil podmienečné väzenské tresty v rozmedzí štyroch až šiestich mesiacov 11 osobám, ktoré boli uznané za vinné z obťažovania 18-ročnej Mily. Dievča muselo pre hrozby smrťou zmeniť školu a spolu s rodinou dostala policajnú ochranu.

„Ide o prejav mieru, ktorý je pre mňa veľmi dôležitý," povedala Mila novinárom po tom, čo jej tamojší imám venoval výtlačok Koránu. Počas dvojhodinovej návštevy mešity, ktorá prebiehala za najvyšších bezpečnostných opatrení, imám ukázal Mile celú mešitu i minaret.

„Parížska mešita je otvorená pre všetkých. Chceme jej ukázať, čo islam skutočne znamená," povedal imám Šamsaddín Háfiz. „Islam je zaiste náboženstvom zasluhujúcim si rešpekt," dodal. Miline „ostré slová" boli vyslovené v „konkrétnom kontexte" online zastrašovania, pripomenul.

Mila pochádzajúca z departementu Isere na juhovýchode Francúzska o svojich skúsenostiach nedávno vydala knihu s názvom Platím cenu za vašu slobodu.

Prísne francúzske zákony voči nenávistným prejavom kriminalizujú podnecovanie nenávisti voči nejakej skupine ľudí na základe náboženstva či rasy; ľuďom však nezakazujú kritizovať či urážať vierovyznania iných, vysvetľuje AFP.

Tento prípad preto rozdelil francúzsku spoločnosť na podporovateľov tínedžerky – ktorí ju považujú za symbol slobody slova a práva na rúhanie sa a kritizovanie náboženstva – a na druhej strane stojacich kritikov označujúcich jej činy za úmyselne provokatívne a islamofóbne.