Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Parížska polícia potlačila protest proti covidovým preukazom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo vládnom návrhu sa podľa francúzskych médií hovorí i o povinnej desaťdňovej izolácii pre pozitívne testované osoby, pričom polícia má vykonávať náhodné kontroly dodržiavania tohto nariadenia.

Paríž 14. júla (TASR) - Francúzska polícia použila v stredu v Paríži slzotvorný plyn na rozohnanie protestu proti plánom prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý v pondelok ohlásil, že od augusta bude v reštauráciách, baroch a ďalších verejných miestach povinné preukázanie sa tzv. covidpasom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Súčasťou prísnych opatrení v boji proti prudkému nárastu nových prípadov nákazy má byť od septembra i povinné očkovanie zdravotníkov, zamestnancov domovov dôchodcov a ďalších, ktorí pracujú s rizikovými skupinami ľudí.

Niektorí z účastníkov nepovoleného protestu mali na sebe odznaky s nápisom "Nie zdravotnému pasu". Ako opísal situáciu z protestu pre Reuters očitý svedok, kolóna policajných dodávok a členovia poriadkových síl zablokovali jednu z ulíc v centre francúzskeho hlavného mesta.

Kritici Macronovho plánu, na základe ktorého sa ľudia od budúceho mesiaca budú musieť pri návšteve pohostinstiev, kín či divadiel preukazovať potvrdením o očkovaní alebo negatívnym testom, tvrdia, že ide o diskrimináciu a obmedzovanie slobôd neočkovaných osôb.

Vo vládnom návrhu sa podľa francúzskych médií hovorí i o povinnej desaťdňovej izolácii pre pozitívne testované osoby, pričom polícia má vykonávať náhodné kontroly dodržiavania tohto nariadenia.

Macron tvrdí, že vakcinácia je najlepším spôsobom, ako sa môže krajina dostať späť do normálneho stavu, a preto vyzýva všetkých občanov, aby sa dali zaočkovať.

Stredajší protest sa konal v deň výročia dobytia stredovekej pevnosti a väzenia Bastila zo 14. júla 1789, udalosti, ktorá znamenala rozhodujúci okamih počas francúzskej revolúcie.