Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Parížske metro nahrádza klasické lístky inteligentnými kartami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V parížskom metre sa ročne predá 550 miliónov klasických papierových cestovných lístkov, čo je viac než 50 ton papiera.

Paríž 4. októbra (TASR) - Parížske metro po 120 rokoch začalo vyraďovať papierové cestovné lístky a postupne ich nahradí inteligentnými plastovými kartami. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Fanúšikom mestskej hromadnej dopravy vo francúzskom hlavnom meste však budú skromné, ale obľúbené papierové lístky chýbať.

"Keď zmizne lístok na metro, zmizne aj časť nášho života," povedal Grégoire Thonnat, zberateľ a autor knihy o histórii lístka na parížske metro. "Lístok na metro je totiž súčasťou našej predstavy o Paríži," povedal Thonnat.

Balenia desiatich cestovných lístkov, známe ako karnety, mali zaniknúť do prvého štvrťroka tohto roka, plánovala spoločnosť Ile-de-France Mobilités, ktorá spravuje verejnú dopravu v Paríži a jeho okolí. Covidová epidémia a neskôr vojna na Ukrajine však so sebou priniesli celosvetový nedostatok mikročipov pre výrobu inteligentných plastových kariet.

V parížskom metre sa ročne predá 550 miliónov klasických papierových cestovných lístkov, čo je viac než 50 ton papiera. Počet staníc metra, v ktorých sa ešte predávajú karnety, sa znížil a mnohé turnikety už nedokážu čítať papierové lístky, aby klienti prešli k plastovým kartám,

"Ponáhľali sme sa, ale čipová kríza nás spomalila," povedal generálny riaditeľ Ile-de-France Mobilités Laurent Probst.

Karnety úplne zmiznú v priebehu budúceho roka. Cestujúci si však pravdepodobne budú môcť kúpiť jednotlivé lístky až do roku 2024, a to za 1,90 eura, pričom s plastovou kartou by za cestovné zaplatili 1,49 eura, píše AFP.

Ile-de-France Mobilités pokračuje aj v ďalšej modernizácii vrátane používania smartfónov pri turniketoch - telefóny so systémom Android budú pripravené na tento účel už v priebehu niekoľkých týždňov a telefóny Apple v roku 2023.