Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Parížsku stanicu Gare de Lyon evakuovali v súvislosti s požiarom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Plamene okrem iného zachvátili niekoľko áut neďaleko stanice Gare de Lyon (Lyonské nádražie), z ktorej premávajú vlaky prevažne na juh Francúzska.

Paríž 28. februára (TASR) - V blízkosti železničnej stanice Gare de Lyon v Paríži vypukol v piatok mohutný požiar. Išlo o dôsledok násilností, ktoré vypukli počas úradmi zakázaného protestu proti koncertu konžského umelca Fallyho Ipupu.

Podľa webových stránok miestnych médií požiar bol spôsobený zámerne, pričom podpálené boli autá, skútre a odpadkové koše. Nad danou lokalitou sa vznášal oblak hustého čierneho dymu.

Parížska prefektúra podvečer informovala, že privolaným hasičom sa požiar podarilo uhasiť, aj keď niekoľko chuligánov sa im v tom snažilo zabrániť.

Pre požiar úrady nariadili evakuáciu cestujúcich zo železničnej stanice Gare de Lyon, ktorá sa nachádza v 12. parížskom obvode. Podľa francúzskych médií došlo aj k výpadkom v premávke vlakov železničnej spoločnosti SNCF a k prerušeniu prepravy na troch linkách metra premávajúcich touto časťou mesta. Prerušená bola aj preprava cestujúcich na linke D zrýchlených prímestských vlakov triedy RER. Obnovenie dopravy sa očakáva okolo 20.00 h SEČ.

Fally Ipupa je v Konžskej demokratickej republike obdivovaným spevákom, je však súčasne terčom útokov odporcov režimu prezidenta Félixa Tshisekediho. Vo Francúzsku nevystupoval viac ako desať rokov pre vyhrážky zo strany Tshisekediho oponentov. Aj v roku 2017 z tohto dôvodu zrušili koncert v parížskej koncertnej sieni La Cigale.

Aktivisti z konžskej diaspóry žijúci vo Francúzsku pravidelne demonštrujú proti konžským umelcom, ktorí vystupujú vo Francúzsku alebo v Belgicku a ktorých obviňujú zo sympatií k exprezidentovi Josephovi Kabilovi a jeho nástupcovi Félixovi Tshisekedimu.

Ipupovo vystúpenie sa bude konať v piatok večer v hale AccordHôtels Arena v parížskej oblasti Bercy. Polícia ho zatiaľ nezrušila, fanúšikovia na sociálnych sieťach však informovali o prísnych bezpečnostných opatreniach, keď do sály nevpúšťajú nikoho s batohom.