Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Parížsky klub Bataclan spomínali ako možný terč útoku už pred 5 rokmi

Priestor pred parížskym klubom Bataclan zakrytý kvetmi a sviečkami. V tomto klube došlo 13. novembra 2015 k jednému zo série teroristických útokov, pri ktorom zahynulo 90 ľudí. Foto: TASR/AP

Klub sa tento rok stal 13. novembra jedným z dejísk teroristických útokov na niekoľkých miestach v Paríži a a na predmestí Saint-Denis, pri ktorých zahynulo 130 ľudí a ďalších 350 utrpelo zranenia.

Paríž 16. decembra (TASR) - Parížsky klub Bataclan sa ako možný terč teroristického útoku spomínal už pred piatimi rokmi. Napísal to vo svojom najnovšom čísle francúzsky satirický týždenník Le Canard enchainé, podľa ktorého polícia vtedy pre nedostatok dôkazov prípad odložila.

Klub bol tento rok v piatok 13. novembra jedným z dejísk série teroristických útokov na niekoľkých miestach v Paríži a na predmestí Saint-Denis, pri ktorých prišlo o život 130 ľudí a ďalších 350 utrpelo zranenia. V Bataclane útočníci niekoľko hodín zadržiavali a streľbou do davu terorizovali návštevníkov koncertu. Táto streľba do davu si vyžiadala 90 obetí. Rukojemnícku drámu ukončil zásah policajných kománd.

Podľa informácií Le Canard enchainé sa polícia a tajné služby údajnými prípravami na teroristický útok v Bataclane zaoberali v rokoch 2010-12, pričom ako na podozrivého sa sústredili na Farouka Ben Abbesa.

Ten je teraz známy svojimi kontaktmi na "hlas" Dáišu - konvertitu Fabiena Claina, ktorý sa v mene Islamského štátu (IS) prihlásil k zodpovednosti za tohtoročné novembrové parížske teroristické útoky.

Ben Abbes bol v roku 2010 na základe podozrenia z prípravy útoku na Bataclan obvinený a uväznený, ale v roku 2012 ho pre nedostatok dôkazov prepustili na slobodu.

Týždenník píše, že meno Farouka Ben Abbesa sa objavilo aj v súvislosti s útokmi na francúzskych občanov v Káhire z roku 2009, ako aj s jeho príspevkami na džihádistickom diskusnom fóre na internete, kde sa rozpisoval o samovražednom atentáte na klub v 11. parížskom obvode, ktorého majiteľom "je Žid financujúci izraelskú armádu". Týždenník pripomína, že v klube Bataclan sa konalo niekoľko podujatí na podporu izraelskej armády.

Napriek týmto skutočnostiam úrady od roku 2010 až doteraz nepovažovali za potrebné posilniť ochranu klubu Bataclan, napísal týždenník, ktorý súčasne dodáva, že tým nechce naznačiť, že by sa útoku z 13. novembra takto dalo predísť. Pripomína však, že v osudný večer zásahová jednotka RAID nemala k dispozícii ani len plán klubu, aby sa mohla lepšie pripraviť na útok.