Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Parížsky súd nariadil vrátenie obrazu ukoristeného nacistami

Ilustračné foto Foto: TASR

Až do roku 2017 nebolo známe, kde sa obraz nachádza, kým jeho majiteľ nepožiadal londýnsky aukčný dom o jeho predaj.

Paríž 28. januára (TASR) - Parížsky súd v piatok nariadil aukčnému domu Christie's so sídlom v Londýne, aby obraz ukradnutý nacistami počas druhej svetovej vojny vrátil dedičom jeho majiteľa, bratranca spisovateľa Marcela Prousta.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Okupačné nemecké sily v októbri 1942 zhabali Lionelovi Hauserovi obraz "Kajúca sa Magdaléna" od holandského maliara Adriaena van der Werffa (1659-1722), uvádza sa v súdnom rozhodnutí.

Hauser, ktorý pochádzal z francúzskej židovskej rodiny, utiekol po vpáde nemeckých vojsk na juh Francúzska. Bol vzdialeným bratrancom a dôverníkom Prousta, autora románu "Hľadanie strateného času", majstrovského diela 20. storočia.

Až do roku 2017 nebolo známe, kde sa obraz nachádza, kým jeho majiteľ nepožiadal londýnsky aukčný dom o jeho predaj.

Christie's predal rovnaké dielo v roku 2005 za 60.000 libier (68.000 eur). Aukčný dom tentoraz preskúmal pôvod obrazu a zistil, že bol súčasťou Hauserovej zbierky - a bol tiež uvedený na zozname diel ulúpených vo Francúzsku počas vojny.

Podľa francúzskych médií sa Christie's obrátil na Hauserových dedičov a navrhol im rozdelenie zisku z predaja, ale tí túto ponuku odmietli. Súd tiež nariadil, aby Christie's zaplatil dedičom 10.000 eur a odhalil totožnosť súčasného majiteľa obrazu, miesto, kde sa dielo aktuálne nachádza, ako aj záznamy o jeho predaji.