Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Parížsky súd rozhodoval o firme, ktorá v Sýrii platila Islamský štát

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Okrem obvinení vzneseným proti spoločnosti samotnej sú stíhaní aj jej ôsmi bývalí manažéri vrátane generálneho riaditeľa Bruna Lafonta.

Paríž 7. septembra (TASR) – Francúzsky kasačný súd zrušil v utorok rozhodnutie nižšieho súdu, ktorý predvlani zamietol obvinenia vznesené voči najväčšiemu svetovému výrobcovi cementu, spoločnosti Lafarge, zo spoluúčasti na zločinoch proti ľudskosti počas občianskej vojny v Sýrii. Informovala o tom agentúra AFP a denník Le Parisien.

Parížsky odvolací súd zrušil v novembri 2019 obvinenie voči firme zo spoluúčasti na zločinoch proti ľudskosti, no odporučil, aby bola stíhaná za ďalšie skutky.

Aféra okolo spoločnosti Lafarge sa týka financovania džihádistických skupín vrátanie organizácie Islamský štát (IS), ktorým údajne zaplatila 13 miliónov eur, aby jej továreň na severe Sýrie mohla fungovať aj počas vojny.

Utorňajší verdikt podľa AFP neznamená, že Lafarge bude v tejto kauze čeliť súdnemu procesu. Kasačný súd totiž vrátil prípad vyšetrujúcemu sudcovi, aby opätovne preskúmal nielen obvinenia zo spoluúčasti na zločinoch proti ľudskosti, ale aj ďalšie obvinenia týkajúce sa ohrozenia ľudských životov počas pôsobenia firmy v Sýrii. Tá údajne nebrala ohľad ani na vlastných zamestnancov, ktorí sa tam stávali obeťami únosov či dokonca vrážd.

Spoločnosť okrem toho čelí aj obvineniu z financovania teroristickej skupiny a porušenia embarga EÚ z roku 2011 v prípade platieb, ktoré teroristi v rokoch 2013 a 2014 prijali od jej dcérskej spoločnosti.

Okrem obvinení vzneseným proti spoločnosti samotnej sú stíhaní aj jej ôsmi bývalí manažéri vrátane generálneho riaditeľa Bruna Lafonta. Sú obvinení z financovania teroristickej skupiny a ohrozenia ľudských životov počas pôsobenia firmy v Sýrii.

V súvislosti s prípadom Lafarge ide podľa AFP o najzávažnejšie obvinenia vznesené voči francúzskej firme ohľadom jej aktivít v zahraničí za posledné roky.