Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Parlament Čiernej Hory schválil reformu prokuratúry

Na snímke stúpenci čiernohorských opozičných politických strán. Foto: TASR/AP

Nová koalícia žiada vyšetrovanie korupcie, ktorá bola počas vlády DPS rozšírená a údajne z nej mal osoh i Djukanovič a jeho rodina.

Belehrad 13. mája (TASR) - Parlament Čiernej Hory v stredu hlasmi poslancov vládnucej koalície schválil reformu prokuratúry súdnictva. Opozícia hlasovanie bojkotovala, informovala agentúra DPA.

Opoziční politici tvrdia, že schválený zákon vo svojej súčasnej podobe spôsobí politizáciu prokuratúry. Znepokojenie v tejto súvislosti vyjadrila aj Európska komisia pre demokraciu prostredníctvom práva - známa ako Benátska komisia, pripomína DPA.

Na základe nového zákona bude na výmenu vedenia prokuratúry stačiť jednoduchá väčšina hlasov v parlamente. Tento krok podľa opozície umožní koaličným stranám presadiť ich nominantov a prevziať tak politickú kontrolu nad prokuratúrou. Doteraz bola na zvolenie členov súdnej rady potrebná dvojtretinová väčšina hlasov, píše spravodajský portál Balkan Insight.

Návrh zákona podporilo 41 vládnych poslancov. Vláda čiernohorského premiéra Zdravka Krivokapiča, ktorý nie je členom žiadnej politickej strany, má v 81-člennom jednokomorovom parlamente tesnú väčšinu 41 mandátov.

Demokratická strana socialistov (DPS) prezidenta Mila Djukanoviča prišla o moc v minuloročných parlamentných voľbách, keď získala 30 kresiel, a s podporou viacerých menších strán má v parlamente celkovo 40 kresiel. DPS bola predtým pri moci viac ako tri desaťročia.

Nová koalícia žiada vyšetrovanie korupcie, ktorá bola počas vlády DPS rozšírená a údajne z nej mal osoh i Djukanovič a jeho rodina.