Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na parlament vyvesili sikulskú vlajku, ako to požadoval Jobbik

Kövér maďarským poslancom z okolitých krajín povedal, že Maďarsko, ale i spoločenstvá Maďarov v zahraničí, čaká ťažký rok.

Budapešť 15. februára (TASR) - Na priečelie maďarského parlamentu dnes z iniciatívy predsedu parlamentu Lászlóa Kövéra vyvesili v rámci "národnej solidarity" vlajku Sikulov, ktorá spôsobila v uplynulých dňoch diplomatický rozruch medzi Maďarskom a Rumunskom. V parlamente dnes zasadalo Fórum maďarských poslancov Karpatskej kotliny (KMKF), Kövér sa rozhodol využiť túto príležitosť na vyvesenie vlajky.

Podľa tlačovej agentúry MTI ultrapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik požadovalo vyvesenie vlajky pred troma dňami.

Podpredseda maďarskej vlády zodpovedný za národnú politiku Zsolt Semjén dnes vyhlásil, že používanie symbolov národných spoločenstiev je základným ľudským právom. Vicepremiér vyjadril vďaku všetkým samosprávam v Maďarsku, ktoré podobným spôsobom vyjadrili a ešte vyjadria solidaritu Maďarom v Sedmohradsku, ktorým používanie sikulskej vlajky nedávno miestne úrady v Rumunsku zakázali.

Kövér maďarským poslancom z okolitých krajín povedal, že Maďarsko, ale i spoločenstvá Maďarov v zahraničí, čaká ťažký rok. Podobne, ako v období rokov 1992 a 2002, aj v uplynulom desaťročí zaznamenali desaťpercenentné zníženie počtu maďarských spoločenstiev. "Ak sa to nepodarí zastaviť, politika nebude mať koho reprezentovať," zdôraznil. Poukázal tiež na konflikt okolo sikulskej vlajky, ako aj na inzultácie Maďarov v Srbsku.

KMKF je fórom poslancov maďarského parlamentu, maďarských poslancov v Európskom parlamente, ako aj poslancov parlamentov maďarskej národnosti a samospráv z krajín susediacich s Maďarskom. Fórum vzniklo v septembri 2003, poslanci sa stretávajú raz ročne.