Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Parlament na Srí Lanke nominoval troch kandidátov na post prezidenta

Demonštrant kráča zabalený v národnej zástave pred sídlom prezidentského sekretariátu v Colombe 15. júla 2022. Foto: TASR/AP

Úradujúci prezident Vikramasinghe (73), ktorý je šesťnásobným premiérom Srí Lanky, má podporu vedenia SLPP, ktorá je naďalej najväčšou stranou v 225-člennom parlamente.

Kolombo 19. júla (TASR) - Traja kandidáti boli v utorok nominovaní na post srílanského prezidenta. Funkciu hlavy štátu od minulého piatka dočasne zastáva premiér tejto ostrovnej krajiny Ranil Vikramasinghe. Okrem neho sa o prezidentské kreslo budú v stredajšom tajnom hlasovaní uchádzať bývalý minister školstva Dullas Alahapperuma, ktorý má podporu hlavnej opozície, a ľavicový líder Anura Dissanajake. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Trojicu kandidátov nominovali poslanci na utorkovom zasadnutí parlamentu, ktoré trvalo menej než desať minút. Budova parlamentu bola prísne strážená vzhľadom na demonštrácie, ktoré sa začali v apríli a v posledných týždňoch sa situácia výrazne vyostrila.

Krátko pred hlasovaním sa z boja o prezidentský post stiahol opozičný líder Sadžith Premadása. Na sociálnej sieti Twitter priblížil, že podporuje 63-ročného Alahapperuma, bývalého člena Srílanského ľudového frontu (SLPP), vedeného exprezidentom Gótábajom Rádžapakšom. Ten minulý týždeň utiekol pred povstaním na Maldivy a potom do Singapuru a podal demisiu.

AFP s odvolaním sa na politické zdroje píše, že Premadása a Alahapperuma v noci na utorok údajne uzavreli dohodu, na základe ktorej sa má stať Alahapperuma prezidentom a Premadása predsedom vlády. Ich cieľom je vytvoriť vládu jednoty a vyviesť krajinu zo zhoršujúcej sa ekonomickej krízy.

Úradujúci prezident Vikramasinghe (73), ktorý je šesťnásobným premiérom Srí Lanky, má podporu vedenia SLPP, ktorá je naďalej najväčšou stranou v 225-člennom parlamente.

Tretí kandidát, 53-ročný Anura Dissanajake, je predsedom marxistickej komunistickej strany JVP (Ľudový oslobodzovací front), ktorá má v parlamente len tri kreslá.

Prípadný štvrtý kandidát, bývalý šéf armády Sarath Fonseka, v utorok nezískal dostatočný počet hlasov zákonodarcov a nemohol tak vstúpiť do boja o prezidentskú funkciu.

Nový líder krajiny má zostať v úrade po dobu funkčného obdobia Rádžapakšu, ktoré vyprší v novembri 2024.