Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Parlament Šalamúnových ostrovov povolil odloženie parlamentných volieb

Na archívnej snímke premiér Šalamúnových ostrovov Manasseh Sogavare. FOTO TASR/AP Foto: TASR - AP

Austrália v utorok ponúkla Šalamúnovým ostrovom, že miestne parlamentné voľby bude financovať.

Honiara 8. septembra (TASR) - Parlament Šalamúnových ostrovov vo štvrtok schválil návrh predsedu vlády na zmenu ústavy s cieľom presunúť parlamentné voľby na neskôr. Pôvodne boli naplánované na máj 2023 a ich odložením si premiér môže predĺžiť mandát najmenej o sedem mesiacov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Opozícia v búrlivej parlamentnej diskusii obvinila predsedu vlády Manasseha Sogavareho z podkopávania demokracie v tejto tichomorskej ostrovnej krajine. Odloženie volieb zdôvodnil premiéra nedostatkom financií, pretože Šalamúnove ostrovy budú v roku 2023 organizovať medzinárodné športové podujatie. "Národné voľby jednoducho presúvame na obdobie po tom, ako usporiadame Pacifické hry 2023," povedal v júlovom príhovore v parlamente.

Austrália v utorok ponúkla Šalamúnovým ostrovom, že miestne parlamentné voľby bude financovať. Premiér túto ponuku, ktorá bola podľa jeho slov nevhodne načasovaná, odmietol a označil ju za "zahraničné zasahovanie".

Sogavare je štvornásobným premiérom tichomorského súostrovia a parlament mu v minulosti už dvakrát vyslovil nedôveru. V súčasnosti čelí problémom pre prehlbujúcu sa vojenskú a ekonomickú spoluprácu s Čínou.

Pri rozsiahlych minuloročných nepokojoch v hlavnom meste Honiara žiadali demonštranti Sogavareho rezignáciu. Premiér v reakcii na protesty podpísal bezpečnostnú dohodu s Pekingom. Na jej základe môže čínska polícia na súostroví zasahovať v prospech "spoločenského poriadku". Ako protihodnotu môže Peking so súhlasom Šalamúnových ostrovov vysielať k ich územiu vojenské lode, dopĺňať tam zásoby či absolvovať medzipristátia lietadiel podľa vlastnej potreby.