Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Parlament schválil vymenovanie Boronova za nového premiéra Kirgizska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Boronov bol Abylgazyjevovej vláde vicepremiérom. Poslanci ho v novej funkcii podporili drvivou väčšinou hlasov - zo 116 prítomných zaňho hlasovalo 105.

Biškek 17. júna (TASR) - Poslanci kirgizského parlamentu schválili v stredu vymenovanie Kubatbeka Boronova za nového premiéra. Došlo k tomu dva dni po tom, ako súvislosti s korupčným škandálom odstúpil z funkcie jeho predchodca Muchammedkalyj Abylgazyjev. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Boronov bol Abylgazyjevovej vláde vicepremiérom. Poslanci ho v novej funkcii podporili drvivou väčšinou hlasov - zo 116 prítomných zaňho hlasovalo 105.

"Vždy som slúžil ľuďom... a v tejto dôležitej pozícii sa budem aj naďalej čo najlepšie snažiť slúžiť ľuďom," povedal Boronov v reakcii na hlasovanie. Okrem toho oznámil, že prioritou jeho vlády bude oživiť hospodárstvo krajiny a zabrániť tomu, aby HDP do konca roka klesol pod 5,3 percenta.

Abylgazyjev, ktorý bol premiérom od roku 2018, odstúpil v pondelok v súvislosti so škandálom týkajúcim sa nezákonného rozpredania rozhlasových frekvencii jeho vládou. Svoju účasť na predaji pritom poprel. Rezignáciu zdôvodnil tým, že kirgizská vláda musí byť stabilná a v "súčasnej náročnej situácii", v ktorej sa ocitla pre pandémiu koronavírusu a jej dôsledky pociťuje aj hospodárstvo, mať aj "plnú dôveru obyvateľstva".