Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Parlament v Čiernej Hore vyslovil nedôveru vláde premiéra Krivokapiča

Na snímke Zdravko Krivokapič 4. februára 2022. Foto: TASR/AP

Z dovedna 81 poslancov parlamentu hlasovalo 43 za vyslovenie nedôvery vláde a 11 bolo proti, kým ostatní sa hlasovania zdržali.

Podgorica 4. februára (TASR) - Čiernohorská vláda padla v piatok večer po tom, čo jej parlament v hlasovaní vyslovil nedôveru. Kabinet premiéra Zdravka Krivokapiča tak končí svoj mandát len po 14 mesiacoch, informovala agentúra AFP a miestne médiá.

Hlasovanie prišlo po niekoľkých mesiacoch narastajúceho napätia. Nefunkčná koaličná vláda zvolená v roku 2020 nedokázala od prevzatia moci dosiahnuť žiadny hmatateľný pokrok v prijímaní reforiem.

Z dovedna 81 poslancov parlamentu hlasovalo 43 za vyslovenie nedôvery vláde a 11 bolo proti, kým ostatní sa hlasovania zdržali. K vysloveniu nedôvery sa priklonilo aj niekoľko členov vládnucej koalície. Na vyslovenie nedôvery bolo potrebných najmenej 41 hlasov.

Deň pred hlasovaním premiér Krivokapič pripustil, že šanca na prežitie vlády je malá a pravdepodobne bude prinútený odstúpiť. Krivokapič, 63-ročný bývalý inžinier a profesor, viedol opozičnú koalíciu, ktorá zvrhla desaťročia trvajúcu vládu vedenú socialistami vplyvného prezidenta Mila Djukanoviča, pripomína AFP.

Po prevzatí moci koncom roka 2020 Krivokapič prisľúbil, že pripraví pôdu pre vstup krajiny do Európskej únie. V rozhovore pre agentúru AFP povedal, že "Čierna Hora sa stane 28. členským štátom EÚ".