Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Parlamentné voľby na Severnom Cypre vyhrala vládnuca strana

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkove bude v novozvolenom severocyperskom parlamente pôsobiť šesť strán, ktoré prekročili päťpercentné kvórum. Volebná účasť dosiahla 66,2 percenta.

Istanbul 8. januára (TASR) - Predčasné parlamentné voľby v medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republike priniesli najväčší zisk vládnucej Strane národnej jednoty (UBP). Agentúra DPA o tom informovala v pondelok s odvolaním sa na správu tureckej štátnej tlačovej služby Anadolu.

Konzervatívno-nacionalistická UBP pod vedením terajšieho severocyperského premiéra Hüseyina Özgürüna získala v nedeľňajších voľbách podľa predbežných výsledkov približne 35,6 percenta hlasov, čo jej však nepostačuje na samostatné vládnutie a musí si hľadať koaličného partnera. Na druhej priečke vo výsledkoch sa umiestnila s približným ziskom 20,9 percenta Republikánska turecká strana (CTP).

Celkove bude v novozvolenom severocyperskom parlamente pôsobiť šesť strán, ktoré prekročili päťpercentné kvórum. Volebná účasť dosiahla 66,2 percenta.

Doterajšiu koaličnú vládu na čele s Özgürünom tvorili UBP a konzervatívna Demokratická strana (DP). Tá podľa predbežných výsledkov získala tentoraz len približne 7,8 percenta hlasov.

Cyprus je od roku 1974 rozdelený na dve časti v dôsledku prevratu s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku a následnej vojenskej intervencie Turecka. Severocyperskú tureckú republiku, ktorá bola vyhlásená v časti obývanej cyperskými Turkmi, uznalo dodnes len Turecko. Rokovania o opätovnom zjednotení Cypru sa skončili v júli 2017 bez dosiahnutia dohody.