Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Parlamentné voľby sa uskutočnia v máji, potvrdil grécky premiér

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Foto: TASR/AP

Parlamentné voľby boli podľa miestnych médií pôvodne naplánované na apríl, no tragická čelná zrážka dvoch vlakov, ktorá otriasla národom, viedla k zmene plánov.

Atény 22. marca (TASR) - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v utorok oznámil, že parlamentné voľby sa v Grécku uskutočnia v máji. Tamojšia vláda v súčasnosti čelí kritike verejnosti za nedávnu tragickú vlakovú nehodu, ktorá si vyžiadala 57 obetí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Môžem vám s istotou povedať, že voľby budú v máji," povedal premiér v rozhovore pre televíziu Alpha. Gréckej konzervatívnej vláde vyprší mandát začiatkom júla.

Parlamentné voľby boli podľa miestnych médií pôvodne naplánované na apríl, no tragická čelná zrážka dvoch vlakov, ktorá otriasla národom, viedla k zmene plánov.

Najtragickejšia vlaková nehoda v histórii Grécka vyvolala v krajine masové demonštrácie. Protestujúci žiadali rezignáciu gréckeho premiéra, keďže podľa nich jeho vláda dlhoročne zanedbávala železničnú dopravu v krajine.

Vlaková nehoda, pri ktorej zahynulo 57 ľudí, sa odohrala 28. februára približne na polceste medzi Aténami a Solúnom. Po čelnej zrážke nákladného a osobného vlaku pri meste Larisa sa vykoľajilo niekoľko vozňov. Medzi cestujúcimi bolo množstvo študentov vracajúcich sa do škôl po predĺženom víkende.

Mitsotakis sa pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami snaží zmierniť hnev verejnosti opakovanými ospravedlneniami a prísľubmi transparentného vyšetrenia príčin tragédie.

Krátko po vlakovej nehode podal demisiu grécky minister dopravy Kostas Karamanlis. Grécka prokuratúra obvinila v spojitosti s nehodou štyroch zamestnancov železníc, ktorým v prípade dokázania viny hrozí doživotné väzenie.