Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Parlamentné voľby v Grécku budú v prvej polovici tohto roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vzhľadom na grécky volebný systém politológovia neočakávajú, že by si niektorá z najsilnejších strán v prvom kole budúcich volieb zabezpečila absolútnu väčšinu.

Atény 14. januára (TASR) - V Grécku sa uskutočnia parlamentné voľby v prvej polovici tohto roka, uviedol v sobotu premiér Kyriakos Mitsotakis. TASR Informuje podľa správy agentúry AFP.

Parlamentná opozícia sa už niekoľko mesiacov pokúša využiť pokles popularity vlády pre škandál s odpočúvaním a presadiť čo najskorší volebný termín. Vládne zdroje už skôr uviedli, že voľby budú kedykoľvek po apríli. Mandát súčasného parlamentu sa končí v júni.

"Voľby sa uskutočnia na jar a v čase, keď sme prakticky vyčerpali náš štvorročný mandát," povedal Mitsotakis.

Opozičné strany sa pokúšajú využiť výsledky prieskumov verejnej mienky. Tie naznačujú pokles dôveryhodnosti vlády po prevalení špionážneho škandálu. Spolu s právnymi prostriedkami povolenými prokurátorom sa na sledovanie niektorých politikov, novinárov a podnikateľov použil špionážny software Predator.

Vzhľadom na grécky volebný systém politológovia neočakávajú, že by si niektorá z najsilnejších strán v prvom kole budúcich volieb zabezpečila absolútnu väčšinu.

Novembrový prieskum verejnej mienky ukázal, že vládna konzervatívna Nová demokracia má podporu 28,9 percenta opýtaných, čo je osem percentný náskok pred hlavnou opozičnou ľavicovou stranou Syriza. Socialistický PASOK získal 11,3 percenta, komunisti 4,8 percenta, ľavicová MeRA25 3,6 percenta a nacionalistické Riešenie pre Grécko 3,4 percenta.