Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Parlamentné voľby v Líbyi preložili na január

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tripolis 6. októbra (TASR) - Parlamentné voľby v Líbyi boli preložené na január. Pôvodne sa hlasovanie malo uskutočniť 24. decembra spoločne s prezidentskými voľbami. Informovala o tom v utorok agentúra AFP, ktorá dodala, že súbežné voľby boli v súlade s plánom vypracovaným pod záštitou OSN s cieľom pomôcť Líbyi dostať sa z vážnej politickej krízy.

Tripolis 6. októbra (TASR) - Parlamentné voľby v Líbyi boli preložené na január. Pôvodne sa hlasovanie malo uskutočniť 24. decembra spoločne s prezidentskými voľbami.

Informovala o tom v utorok agentúra AFP, ktorá dodala, že súbežné voľby boli v súlade s plánom vypracovaným pod záštitou OSN s cieľom pomôcť Líbyi dostať sa z vážnej politickej krízy.

"Voľby poslancov Snemovne reprezentantov sa uskutočnia 30 dní po prezidentských voľbách," ktoré sú naďalej plánované na 24. decembra, uviedol v utorok na tlačovej konferencii hovorca parlamentu sídliaceho v meste Tobruk.

Odklad parlamentných volieb podľa neho súvisí s tým, že prezidentské voľby sú prioritou.

"V posledných rokoch sa krajine nepodarilo dosiahnuť stabilitu prostredníctvom parlamentného systému (...), pre Snemovňu reprezentantov bolo podstatné zorganizovať prezidentské voľby čo najskôr", dodal.

V pondelok líbyjský parlament schválil zákon upravujúci parlamentné voľby. Stalo sa tak len niečo viac ako tri týždne po ratifikácii iného kontroverzného textu, ktorý definuje hlasovanie v prezidentských voľbách.

Líbyjská štátna rada (HCE), orgán plniaci funkciu Senátu a sídliaci v Tripolise na západe krajiny, na oznámenie parlamentu zatiaľ nereagoval.

V utorok však HCE oznámila, že odmietne volebný zákon prijatý v pondelok parlamentom, pričom uviedla, že jeho text s HCE nikto nekonzultoval.

HCE bola aj proti zákonnej úprave, ktorou sa budú riadiť prezidentské voľby, pričom ju považuje za šitú na mieru pre vplyvného poľného maršala z východu Líbye, Chalífu Haftara.

Líbya prežila po páde diktátora Muamara Kaddáfího v roku 2011 desaťročie plné nestability a ozbrojených konfliktov. Prímerie uzavreté vlani medzi znepriatelenými tábormi na východe a západe krajiny vydláždilo cestu mierovému procesu podporovanému OSN.

Dočasná vláda národnej jednoty dezignovaného premiéra Abdala Hamída Dubajbu so sídlom v Tripolise sa ujala funkcie v marci s mandátom priviesť krajinu k decembrovým voľbám.

AFP konštatovala, že parlamentné a prezidentské voľby mali pomôcť zjednotiť krajinu po rokoch konfliktov a rozdelenia, ale spory o ich právny a ústavný rámec v plnej miere odhalili rozsah rozdelenia Líbye na východ a západ.