Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Parlamentné voľby v Sasku-Anhaltsku presvedčivo vyhrala CDU

Úradujúci premiér Saska-Anhaltska Reiner Haseloff, člen Merkelovej CDU, a jeho manželka Gabriele Haseloffová prichádzajú do volebnej miestnosti počas parlamentných volieb v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko 6. júna 2021 vo Wittenburgu. Foto: TASR/DPA

Voľby v Sasku-Anhaltsku boli poslednou veľkou skúškou nálad voličov pred celoštátnymi voľbami vypísanými na 26. septembra.

Magdeburg 7. júna (TASR) - Kresťanskodemokratická únia (CDU) premiéra Reinera Haseloffa zaznamenala v nedeľňajších parlamentných voľbách v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko presvedčivé víťazstvo, keď získala 37,1 percenta hlasov, čo je o vyše sedem percent viac ako v roku 2016 (29,8). Vyplýva to podľa agentúry DPA z konečných výsledkov, ktoré v noci na pondelok zverejnila volebná komisia.

Pravicovo-populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD) si pohoršila a skončila druhá so ziskom 20,8 percenta hlasov (2016: 24,3).

Ešte väčší prepad zaznamenala tretia strana Ľavica, ktorá získala 11 percent hlasov (16,3), čo je jej najhorší výsledok v Sasku-Anhaltsku od znovuzjednotenia Nemecka v roku 1990.

Debaklom boli voľby pre Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD), ktorá dostala 8,4 percenta hlasov (10,6). Je to nielen najhorší výsledok sociálnych demokratov v tejto spolkovej krajine, ale aj v povojnových dejinách Nemecka.

Zeleným nepomohli rastúce preferencie na spolkovej úrovni a v Sasku-Anhaltsku si polepšili iba o 0,7 percentuálneho bodu (5,9). Do krajinského snemu v Magdeburgu sa prvýkrát po desiatich rokoch dostala so ziskom 6,4 percenta hlasov liberálna FDP.

CDU je dominantnou politickou silou v tejto bývalej východonemeckej spolkovej krajine už celé desaťročia; s výnimkou jedných volieb tam zvíťazila vždy od znovuzjednotenia Nemecka. Pred nedeľňajším hlasovaním však vládla v radoch CDU nervozita, keďže prieskumy predpovedali tesný súboj s protiimigračnou AfD.

Premiér Haseloff, ktorý smeruje k tretiemu funkčnému obdobiu, má viacero možností na zostavenie vlády. Môže pokračovať v čierno-červeno-zelenej tzv. kenskej koalícii tvorenej CDU, SPD a zelenými (v roku 2016 išlo o prvé takéto spojenectvo na krajinskej úrovni v Nemecku nazvané podľa farieb symbolizujúcich jednotlivé strany, ktoré zodpovedajú farbám vlajky Kene). Možná by bola aj takzvaná nemecká koalícia pozostávajúca z CDU, SPD a FDP, ako aj tzv. jamajská koalícia zložená z CDU, zelených a FDP. Tesnú väčšinu by mala aj koalícia CDU a SPD.

Haseloff sa k tejto otázke nechcel bezprostredne po skončení hlasovania vyjadriť. Rozhodujúce je podľa neho to, čo je pre jeho spolkovú krajinu dobré. "Nie je dobré, aby sme sa nechali akýmkoľvek spôsobom ovplyvniť problémami na spolkovej úrovni alebo voľbami do Spolkového snemu," povedal Haseloff.

Voľby v Sasku-Anhaltsku boli poslednou veľkou skúškou nálad voličov pred celoštátnymi voľbami vypísanými na 26. septembra. Pre CDU bol zároveň prvé po tom, ako bol Armin Laschet zvolený za jej kandidáta na kancelára. Haseloff sa pritom dlho netajil tým, že za lepšieho kandidáta považuje bavorského premiéra Markusa Södera.

Na voľbách v Sasku-Anhaltsku sa mohlo zúčastniť 1,8 milióna ľudí. Volebná účasť dosiahla 60,3 percenta; pred piatimi rokmi to bolo 61,1 percenta.